Lucia Varga: După aplicarea Codului Silvic, lemnul va avea un preţ real

| 08 noi, 2013

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat vineri, cu ocazia unei vizitei în judeţul Bistriţa Năsăud, că aplicarea noului Cod silvic va duce la obţinerea unui preţ real pentru materialul lemnos.

'Nu va creşte preţul lemnului, va ajunge la un preţ real. În România nu există un preţ al lemnului fasonat, ceea ce va trebui să existe pentru că, până la urmă, lemnul a avut pe piaţă un preţ oarecum artificial şi datorat tăierilor ilegale', a spus ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Ministrul Lucia Varga speră ca noul Cod silvic să fie aprobat până la sfârşitul anului după care timp de o lună sau două se va pune în dezbatere publică pachetul legislativ pentru susţinerea industriei mobilei şi industriei de prelucrare a lemnului.

Întrebată dacă dreptul de preempţiune va fi acordat doar operatorilor din industria mobilei, Lucia Varga a spus că există posibilitatea ca acest drept să fie extins gradual.

'Această prevedere din Codul silvic privind acordarea dreptului de preempţiune pentru industria mobilei este în fond un principiu. Vom continua aplicarea lui în sensul că vom elabora o hotărâre de guvern prin care vom acorda drept de preempţiune oarecum gradual, în funcţie de plus valoarea pe care o aduce fiecare activitate în acest proces de prelucrare a lemnului (...) Vom introduce criterii, astfel încât să valorificăm cât mai mult lemnul în România şi să creăm locuri de muncă şi dezvoltare locală', a precizat ministrul Lucia Varga.

Lucia Varga s-a declarat hotărâtă să susţină principiul conform căruia resursa locală trebuie folosită pentru dezvoltare locală deoarece aceasta din urmă generează locuri de muncă şi aduce o valoare sporită.

Ministrul delegat a vizitat vineri două fabrici de prelucrare a lemnului şi o pepinieră din judeţul Bistriţa Năsăud după care la Sângeorz Băi a participat la o dezbatere publică alături de factori decidenţi din sectorul silvic, prefectul de Bistriţa Năsăud, parlamentari locali şi primari.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ