Lucian Boia: Politicienii au fost preocupați să se ÎMBOGĂȚEASCĂ decât să conducă ȚARA

| 30 iul, 09:06

Istoricul Lucian Boia susține că o comparație cu diverse epoci din trecutul României nu își are rostul, menționând că mereu este un alt context istoric, în funcție de eveniment.

Istoricul consideră că o comparaţie trebuie făcută cu ţările din UE, menţionând că să fii pe ultimul loc este de-a dreptul ruşinos.

"Avem o clasă politică care s-a preocupat doar de propriile interese, vedeţi ce se întâmplă cu legile justiţiei. Oamenii au fost mai interesaţi să se îmbogăţească într-un fel sau altul decât să conducă ţara spre o destinaţie valabilă",a spus Lucian Boia referitor la prezentul României, citat de Știripesurse.ro.

În ceea ce priveşte viitorul ţării, istoricul susţine că soarta Romaniei depinde de ceea ce vor reuşi sau nu să facă românii.

"Soarta României, sigur, depinde şi de ceea ce reuşesc sau nu reuşesc să facă românii, însă depinde foarte mult de ceea ce se va întâmpla în Uniunea Europeană şi depinde foarte mult de evoluţiile globale, de evoluţiile planetare. Poate nu ne dăm seama, dar intrăm în cu totul altă istorie acum. Va fi o fractură imensă. Lumea se va schimba radical şi ierarhiile dintre naţiuni, totul,  totul se va schimba, deci românii, ca toţi ceilalţi, trebuie să fie foarte atenţi să nu piardă în procesul acesta. Va fi cu totul, cu totul altă lume, deci trebuie să-i pregătim pe oameni pentru a face faţă oricăror probleme, cu siguranţă cu totul neaşteptate, care vor apărea.Istoria nu se repetă, din cauza asta nu mai ai nimic de învăţat de la istorie, decât nişte banalităţi, nu, ce să învăţăm de la istorie? Ce să învăţăm din bătăliile lui Ștefan cel Mare cu turcii, avem ceva de învăţat? A fost în relaţii destul de bune cu turcii, de altfel...Deci nu, nu. Istoria nu se repetă. Istoria este mereu alta. Sigur, unele elemente se pot reîntâlni, dar contextul, evoluţia globală este cu totul alta. Iar acum va fi un salt, un salt în necunoscut. Ne aşteaptă cu totul altă lume. Mi se pare ironică întrebarea cum vedeţi România peste 100 de ani? Cum să o văd? Nu o văd în niciun fel, că nu văd lumea peste 100 de ani! Va fi însă cu totul altă lume, deja începem să devenim conştienţi de asta, aşa că marea miză nu mai e trecutul, pe care vrem să-l înfrumuseţăm mereu, vrem să vorbim mereu despre daci, despre Mihai Viteazu! Bine, vorbim, normal, sunt nişte simboluri, îşi au şi ele locul lor, dar problema este şi acum?", a precizat istoricul.

"Chiar dacă o aducem mereu ca referinţă, în fapt, n-au ieşit prea bine lucrurile în perioada interbelică, mai ales când vorbim de planul social, economic şi chiar ca orientare democratică (vezi dictaturile lui Carol şi Antonescu). Poate doar pe plan cultural a fost o epoca strălucită, dar, bine, oamenii pe vremea aceea nu-şi plagiau doctoratele. Avem şanse ca acum (România - n.r.) să iasă mai bine, însă trebuie să nu mai facem comparaţia cu diverse epoci, ci cu ţările alături de care te afli, cu Uniunea Europeană. Să fii pe ultimul loc este ruşinos, unii au lansat sloganul Mândri că suntem români... Nu ştiu, e cam ruşinoasă situaţia mai curând decât generatoare de mândrie", a încheiat Lucian Boia.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ