Lucia Varga: În România se va trece de la vânzarea lemnului estimat la vânzarea lemnului măsurat

| 17 iun, 2013

Cea mai importantă modificare la Codul Silvic vizează interzicerea vânzării lemnului pe picior, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, după o întâlnire cu membrii Grupului Parlamentar PSD din Senat.

"Modificarea majoră este aceea care ţine de interzicerea vânzării lemnului pe picior. Cu alte cuvinte, în România se va trece de la vânzarea lemnului estimat la vânzarea lemnului măsurat. Aşa se întâmplă în toată Europa şi aşa trebuie să se întâmple şi în România", a explicat Lucia Varga.

În luna mai a acestui an, Lucia Varga declara că noul Cod silvic va fi modificat în mod radical, principalele prevederi fiind legate de înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn şi de o gestionare mai bună a micilor proprietăţi. De asemenea, noul cod prevede detalii despre sprijinul acordat agenţilor economici pentru prelucrarea primară a lemnului în România, dar şi despre compensaţiile acordate proprietarilor care nu-şi pot exercita dreptul de proprietate în siturile Natura-2000. 

Între noile prevederi ale Codului silvic se află şi măsurile de încurajare a prelucrării lemnului, în România, pentru că se doreşte să se aducă plusvaloare acestei resurse, creându-se, astfel, şi venit la bugetul statului, dar mai ales locuri de muncă pentru cetăţeni. 

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, volumul total al tăierilor ilegale din fondul forestier proprietate de stat şi privată în perioada 1990-2011 acoperă o suprafaţă de peste 366.000 hectare, fiind valorificaţi peste 80 milioane metri cubi de lemn, în sumă de peste cinci miliarde euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ