Lucruri bune se întâmplă

| 11 iul, 2014

Publicarea de către Institutul Naţional de Statistică a ultimelor date statistice furnizează o veste bună pentru populaţie ca urmare a înregistrării celui mai redus nivel al inflaţiei de după 1989 la nivelul lunii iunie.

Mai exact, conform analizei INS, inflaţia anuală în luna iunie a ajuns la un minim istoric de 0,66%, în scădere cu 0,23 procente faţă de luna mai, când a fost înregistrat un nivel de 0,94%. Datele publicate de INS pentru luna iunie sunt cu atât mai îmbucurătoare cu cât, în  aprilie, inflația ajunsese la 1,21%, cel mai ridicat nivel înregistrat în acest an.

Contabilizarea în luna iunie a celei mai mici rate a inflaţiei din perioada postrevoluţionară este explicată statistic prin scăderea preţurilor de consum cu 0,3%. Totodată, reducerea inflaţiei se datorează şi ieftinirii alimentelor cu 0,7% şi a tarifelor la servicii cu 0,2% în luna iunie. Cele mai importante scăderi de preţuri au fost înregistrate în iunie la cartofi (-9,5%), legume şi conserve (-5,5%), ouă (-3,9%), zahăr (-2,7%), citrice şi alte fructe meridionale (2,5%). Astfel, putem observa că panica generată de unele voci din opoziţie cu privire la majorarea preţurilor ca urmare a creşterii nivelului accizei în luna aprilie şi a taxei pe stâlpi a fost nejustificată.

Având în vedere datele furnizate de statistică, BNR a fost nevoit să revizuiască în scădere în luna mai prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,5% la 3,3%, sub limita superioară a intervalului de variaţie de 2,5% plus minus un punct procentual. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că banca centrală nu are certitudinea că rata anuală a inflaţiei va rămâne la acelaşi nivel în acest an, analizând încă posibilitatea de reducere a prognozei. "Publicul, pieţele cred din ce în ce mai mult că România a ajuns în situaţia unei inflaţii scăzute, deci nu suntem siguri că această traiectorie, care este sensibil îmbunătăţită faţă de traiectoria de la începutul anului, este una de durată, adică nu se termină în partea a doua a anului, se duce şi în 2015. Algoritmul BNR este ca rata de politică monetară să ţintească inflaţia pe termen mediu, acesta este obiectivul nostru. Ne uităm, bineînţeles, că a ajuns la 0,9% în mai şi e posibil să scadă chiar mai mult inflaţia medie pe 12 luni, dar ne uităm la traiectoria peste 12-14 luni, aceea ne interesează mai mult", a declarat Mugur Isărescu.

Pe lângă scăderea inflaţiei, INS a furnizat şi o altă veste bună, câştigul mediu lunar net crescând cu 4,4% în perioada mai 2013-mai 2014. Astfel, ţinând cont că inflaţia s-a situat în jurul valorii de 0,7%, aceste date arată că puterea de cumparare a românilor a crescut cu 3,7%. Creşterea puterii de cumpărare se poate vedea deja şi în majorarea consumului care a ajuns în luna iunie la 10,3%.

Astfel, după mulţi ani de nedreptăţi sociale promovate de guvernele girate de Traian Băsescu, datele publicate de INS confimă o dată în plus că sub cabintele conduse de Victor Ponta România se află pe un drum bun ca urmare a dezvoltării economice şi a creşterii nivelului de trai.

Tag-uri: inflatie, ins
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 iul, 2014
CUCUI
Dar de cresteri de preturi nu spuneti nimic ? Ce MINCINOSI. Ridicati i9n slavi pe Ponta si a lui Guvern , cel mai dezastruos, din toate timpurile.
11 iul, 2014
cantautor
Guvernul vrea să majoreze masiv taxele locale percepute pe terenuri, case, apartamente, maşini de mic litraj, pentru a acoperi gaura provocată la buget de reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Rămas în foame de bani după ce a redus CAS la firme cu 5 puncte procentuale, Guvernul caută mijloace prin care poate acoperi gaura apărută în buget. În 2015, în absenţa unor măsuri de compensare, deficitul bugetar va creşte la 3% din PIB în condiţiile în care acesta trebuie să fie de cel mult 1,5% din PIB, spune, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal.
11 iul, 2014
Victor Conta
cata credibilitate pot sa aiba iobagii?
Obiectiv.info este tot în ograda lui Sebastian Ghiță, pe modelul site-urilor „pui” nășite de Dan Voiculescu. Când vrei să ataci pe cineva, „pac la gazetă!” – la gazeta electronică, desigur – după care, mimând independența, instrumentele media mai mari din trust preiau o „știre”.
Pe Obiectiv.info scriu mai mulți angajați ai România TV, printre care și Eugen Chelemen (foto), Redactor-șef al postului de știri al lui Ghiță. Totodată, pe site-ul romaniatv.net veți găsi numeroase știri preluate de pe Obiectiv.info, precum și cross-uri.
„Creierul” site-ului Obiectiv.info este Dan Sultănescu, analist politic, Director executiv al Fundatiei Multimedia pentru Democratie Locala (!), strateg și amic al premierului PSD Victor Ponta și, desigur, bun prieten al lui Sebastian Ghiță.
preluare Reporter Virtual

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ