Lupta cu ”samsarii imobiliari” – scut de imagine pentru Victor Ponta

| 17 apr, 2013

Premierul Ponta a adus în atenția publicului o categorie nouă de „dușmani” ai interesului național, respectiv samsarii imobiliari.

În ultimele săptămâni premierul Victor Ponta a dat o lecție de comunicare politică tuturor politicienilor din România, reușind să obțină sprijinul Opoziției, cu excepția PD-L, pentru legea retrocedării proprietăților confiscate de regimul comunist. Acest sprijin nu a venit neapărat voit, ci mai degrabă ca o teamă din partea parlamentarilor UDMR și PPDD de a nu fi prinși de partea greșită a baricadei.

Premierul Ponta a adus în atenția publicului o categorie nouă de „dușmani” ai interesului național, respectiv samsarii imobiliari. După ce ani la rândul dușmanul comun au fost mogulii de presă, locul lor a fost luat acum de acești samsari, care, spre deosebire de prima categorie, există în realitate și au păgubit cu zeci, poate sute de milioane de euro, bugetul de stat. De altfel, într-o prezentare a legii, Victor Ponta a oferit exemple reale despre cum acești samsari au făcut averi fabuloase, obținând într-un mod cel puțin dubios despăgubiri fabuloase, după ce au cumpărat drepturi litigioase pe sume de câteva zeci sau chiar sute de ori mai mici.

Comunicarea publică referitoare la noua lege a retrocedărilor s-a orientat în jurul a două aspecte: lupta împotriva samsarilor imobiliari și rezolvarea unei situații apărute în urmă cu aproape 70 de ani.

Legea pe care Guvernul și-a asumat răspunderea propune rezolvarea situației samsarilor prin impozitarea acestora cu 85%, măsură bine-văzută de majoritatea actorilor politici, dar și de majoritatea presei. Singurii care au căzut în această capcană au fost pedeliștii, care nu au sesizat cât de ușor este ca orice opoziție la legea propusă de USL să fie calificată drept o apărare a intereselor mafiei drepturilor litigioase. De altfel, chiar în discursul avut înainte de procedura de asumare a răspunderii, Victor Ponta a menționat două amendamente „rușinoase”, propuse de Alin Tișe și Mihai Răzvan Ungureanu. Primul dorea ca cesionarii drepturilor litigioase să fie despăgubiți în totalitate, fără să li se perceapă acel impozit de 85%, iar al doilea dorea ca toți cei care solicită despăgubiri, fie că sunt proprietari, fie că sunt cesionari de drepturi litigioase, să primească doar 25% din valoarea acestora.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ