Macovei a rămas acelaşi gropar al statului de drept

| 10 iun, 2014

Scena politică, mai ales pe eşicherul de dreapta, este animată de tot soiul de personaje care mai de care mai excentrice. Vorbim despre anumiţi politicieni care nu au niciun crez, fără principii şi total defazaţi în raport cu agenda reală a populaţiei.

Probabil că unul dintre cei mai reprezentativi politicieni ai acestui curent este tocmai Monica Macovei, cea care şi-a arogat pe nedrept titlul de luptătoare împotriva corupţiei. Şi care, culmea, provine dintr-un partid care, în perioada cât s-a aflat la guvernare, a girat marile acte de corupţie şi sifonarea banului public.

Proaspăt realeasă în funcţie de europarlamentar pe listele PDL, fostul ministru al Justiţiei din timpul guvernării portocalii a găsit de cuviinţă să ţină noi lecţii cu privire la modul în care ar trebui să funcţioneze statul de drept. "Cer PNL o primă dovadă că respectă justiţia: să susţină votarea cererilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor prin vot public, rapid şi proceduri simplicate. Senatul a respins pe data de 2 iunie, din nou, o solicitare de ridicare a imunităţii parlamentare, în cazul de faţă a sentorului PSD Marius Isăilă, cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influenţă. Din nou, votul a fost secret, cu bile", a notat Monica Macovei pe blogul personal, în contextul discuţiilor dintre PDL şi PNL privind fuziunea celor două partide şi susţinere unui candidat unic la prezidenţiale.

Europarlamentarul PDL şi-a continuat tirada.  "Ascunzând bilele în palmă, parlamentarii pot vota după bunul plac, chiar invers decât declară public ei sau şefii lor de partid". În urma acestui vot, parlamentarii corupţi pot scăpa de arestarea preventivă sau percheziţie, iar parlamentarii care sunt şi miniştri sau foşti miniştri pot scăpa de cercetarea penală. Procedura actuală face ca parlamentarii să fie deasupra legii, lucru inacceptabil într-o democraţie. Electoratul trebuie să vadă cum votează «aleşii» şi din acest motiv votul pentru ridicarea imunităţii parlamentare trebuie să fie la vedere", a punctat Monica Macovei.

Pentru orice cetăţean care cunoaşte măcar minimal mecanismele justiţiei şi Constituţia României, solicitările fostului ministru al Justiţiei sunt abernate şi chiar nocive. În primul rând, ceea ce propune Monica Macovei ar însemna încălcarea Constituţiei şi ar intra în contradicţie cu regulamentele Parlamentului care au statut de lege organică.  În al doilea rând, votul privind ridicarea imunităţii este unul secret. În al treilea rând, o astfel de modificare, dincolo de cele două argumente anterioare, ar însemna o schimbare a regulilor jocului în timpul jocului, situaţie care nu poate fi acceptabilă într-o democraţie.

Desigur, lobby-ul Monicăi Macovei nu este altceva decât o dovadă crasă de fariseism politic. În 2011, când partidul dânsei guverna peste România, simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii, propusă la acea vreme, nici măcar nu a fost luată în seamă, nemaivorbind despre faptul că nici eforturile fostului ministru al Justiţiei nu au fost nici pe departe atât de “vocale” precum cele din aceste zile.

Concluzia este cât se poate de simplă şi de logică – Monica Macovei nu este nici pe departe un cavaler în armură care este dispus la orice pentru a apăra nobilele idealuri ale justiţiei. De fapt, fostul ministru nu este altceva decât un gropar al statului de drept care, de la înălţimea funcţiei de europarlamentar, lansează noi petarde, doar-doar mai marii de la Bruxelles o vor bate apoi prieteneşte pe umăr pentru eforturile ei fabuloase în direcţia combaterii corupţiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ