Macovei: Când vom avea o clasă politică nouă, vom putea vorbi de perspectiva ridicării MCV

| 27 ian, 17:08

Raportul MCV confirmă că justiția este independentă și profesionistă, dar că actuala clasă politică nu este pregătită să accepte o justiție independentă și profesionistă, este de părere europarlamentarul Monica Macovei.

"Din cauza politicienilor care pun piedici justiției, raportul MCV este, și în acest an, critic la adresa Parlamentului. Abia în momentul în care vom avea o clasă politică nouă, cu respect pentru justiție și adevăr, vom putea vorbi despre perspectiva ridicării MCV de către Comisia Europeană", a scris Monica Macovei, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Aceasta face trimitere la un paragraf din noul raport MCV al CE pentru România. "Rezultatele obținute de principalele instituții judiciare și de integritate în ceea ce privește combaterea corupției la nivel înalt sunt în continuare impresionante. Sistemul judiciar în ansamblul său a continuat să dea dovadă de profesionalism, inclusiv de capacitate de adaptare la schimbările semnificative ale Codurilor civile și penale, de eforturi în vederea unificării jurisprudenței și de voința de a apăra independența sistemului judiciar. România a continuat să facă progrese în direcția îndeplinirii obiectivelor de referință ale MCV. În același timp, faptul că mai multe dintre recomandările din raportul privind MCV din 2015 rămân valabile arată că reforma nu se bucură de consensul deplin necesar pentru asigurarea progresului durabil. Independența sistemului judiciar și respectarea hotărârilor judecătorești continuă să se confrunte cu provocări. Reforma codurilor penale este pusă sub semnul întrebării în Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe niște cetățeni obișnuiți sunt în continuare lipsite de criterii obiective. Există măsuri îmbunătățite de combatere a corupției generale, dar nu la scara și cu voința politică necesară pentru a remedia această problemă, care este recunoscută pe scara largă drept o problemă sistemică".

Tag-uri: MCV, monica macovei
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ