MAE: Trei cetăţeni români şi-au anunţat prezenţa în regiunea Hubei, unul chiar în Wuhan, unde a apărut coronavirusul

| 27 ian, 22:28

Trei cetăţeni români au contactat Ambasada României la Beijing pentru a-şi semnala prezenţa în regiunea Hubei, unde a apărut noul coronavirus, unul dintre ei chiar în oraşul Wuhan, starea lor de sănătate fiind bună, a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Totodată, MAE a arătat că un grup de români aflaţi la Beijing pentru Anul Nou Chinezesc vor reveni în ţară marţi.

De asemenea, în Hong Kong se află circa 120 de români, iar în Macao - 70.

Potrivit ultimelor informaţii existente la nivelul Ambasadei României la Beijing, MAE precizează că în evidenţele misiunii şi-au înregistrat prezenţa în provincia Hubei trei cetăţeni români, respectiv doi în oraşul Yichang şi unul în Wuhan. Persoanele în cauză au contactat Ambasada României la Beijing doar pentru a-şi înregistra prezenţa în regiune, starea lor de sănătate fiind bună.
"De asemenea, Ambasada României la Beijing este în contact cu un grup de cetăţeni români care se află în Beijing pentru a lua parte la un eveniment organizat cu prilejul Anului Nou Chinezesc, însă aceştia au precizat că vor părăsi teritoriul Republicii Populare Chineze în cursul zilei de astăzi, urmând să ajungă în România în cursul zilei de marţi, 28 ianuarie", arată MAE.
Totodată, misiunea diplomatică a luat legătura, direct şi prin intermediul reţelelor de socializare, cu studenţii români bursieri din R. P. Chineză pentru mai multe informaţii privind prezenţa lor pe teritoriul acestui stat, dar şi pentru a le pune la dispoziţie datele de contact ale misiunii diplomatice.
"De asemenea, pe baza estimărilor Consulatului General al României la Hong Kong, MAE precizează că în regiunea administrativă specială Hong Kong se află aproximativ 120 cetăţeni români, iar în RAS Macao aproximativ 70. Oficiul consular a fost contactat atât telefonic, cât şi prin e-mail de către mai mulţi cetăţeni români care urmează să efectueze deplasări în scop turistic în perioada următoare în cele două regiuni pentru a solicita informaţii despre situaţia actuală", precizează MAE.
MAE precizează şi că, până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice sau al oficiilor consulare nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români afectaţi de situaţia din R. P. Chineză.
"MAE, prin Ambasada României la Beijing, este în permanent contact cu autorităţile chineze şi participă în mecanismele UE şi internaţionale privind monitorizarea, cooperarea şi acţiunile de asistenţă / protecţie consulară în folosul cetăţenilor europeni prezenţi în regiunea direct afectată de epidemia de coronavirus, pentru a trata cu celeritate eventualele cereri din partea cetăţenilor români. MAE precizează că România nu are personal diplomatic în regiunea Hubei", arată sursa citată.
În context, MAE a emis atenţionări de călătorie atât pentru provincia Hubei din Republica Populară Chineză, cât şi pentru regiunile administrative speciale Hong Kong şi Macao, care pot fi consultate la următoarele adrese: www.mae.ro/node/51391 şi www.mae.ro/node/51424. Misiunea diplomatică română a transmis aceste atenţionări de călătorie şi pe grupurile de socializare ale comunităţii româneşti din Republica Populară Chineză, potrivit Hotnews.ro.
Pentru informaţii suplimentare, cetăţenii români sunt sfătuiţi să acceseze şi site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).
MAE reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!
MAE subliniază utilitatea operaţiunii de înregistrare a prezenţei în străinătate la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular român, ca instrument de sprijin pentru coordonarea acţiunilor de protecţie consulară.
Numărul victimelor epidemiei de pneumonie virală din China a crescut la 80, iar 2.744 de cazuri au fost confirmate în ţară, în timp ce Franţa şi Statele Unite se pregătesc de evacuarea cetăţenilor lor din zona de carantină, a informat AFP.
Alte 24 de persoane care au murit au fost înregistrate în provincia Hubel, epicentrul zonei contagioase, dar niciun alt deces nu a fost confirmat în afara acestei regiuni, a anunţat luni guvernul central.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ