Mai mulţi maghiari au sesizat CNCD: În România nu există "RELIGIE DE STAT"

| 10 apr, 2014

Mai mulți cetățeni de etnie maghiară din județul Covasna au trimis, joi, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) o sesizare cu privire la transferarea de către Guvern a hotelului 'Bradul' din administrarea RA-APPS în cea a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, apreciind că această măsură este discriminatorie și ilegală, încălcând, printre altele, Legea cultelor.

Gazda Zoltan, unul dintre reclamanți, a declarat, pentru AGERPRES, că la începutul săptămânii viitoare, cu sprijinul Consiliului Național Secuiesc, vor deschide și un proces împotriva Guvernului la Curtea de Apel Brașov.

Semnatarii cer anularea Ordonanței de Urgență a Guvernului emisă la finele anului trecut prin care s-a făcut transferul, sancționarea cu amendă contravențională a Executivului și trecerea hotelului în proprietatea orașului Covasna.

'Ordonanța de Urgență 14/2013 creează o situație discriminatorie la adresa celorlalte culte religioase recunoscute de lege, a cultelor religioase istorice care nici în momentul de față nu și-au redobândit în întregime bunurile imobile deținute, de care au fost deposedate în mod abuziv și pentru care și în prezent pe rolurile instanțelor de judecată naționale și europene, la 24 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, încă se află numeroase dosare pe rol (...) În aceste condiții, Guvernul României (...) într-un mod mărinimos, însă nejustificat, vine să facă cadou un imobil, un întreg complex hotelier, care a produs venituri la bugetul local, Bisericii Ortodoxe Române, în mod abuziv, cu nesocotirea chiar a prevederilor legale naționale și comunitare și cu ignorarea totală a componenței etnice și a apartenenței religioase a populației din zonă (...) În atare condiții, considerăm că s-a încălcat în mod flagrant și în mod voit egalitatea de drepturi conferită de lege cultelor religioase recunoscute legal în România', se arată în sesizarea înaintată CNCD.

În aceasta se mai spune că legea prevede egalitatea cultelor în fața legii și a autorităților statului, că în România nu există 'religie de stat', iar statul trebuie să fie "neutru față de orice credință religioasă".

Transferul hotelului 'Bradul' din stațiunea Covasna s-a făcut anul trecut, în ultima ședință de Guvern. Prin același act normativ, vila de protocol a RA-APPS din stațiunea Covasna, folosită în ultimii ani de președintele Traian Băsescu, a fost trecută în administrarea Ministerului Apărării, iar Palatul Olănești a fost cedat Serviciului Român de Informații.

Transferurile au fost justificate prin "exigențele speciale ale cooperării internaționale în domeniul militar" și "imperativul sprijinirii Bisericii Ortodoxe, instituție cu rol esențial în apărarea identității naționale a poporului român".

 

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ