Mâine e ziua cea mai lungă pentru Elena Udrea

| 16 aug, 2013

Colegiul Director al PDL se reuneşte sâmbătă. Oficial, agenda discuţiilor o constituie guvernul alternativă pe care democrat-liberalii ar dori să-l pună pe picioare precum şi criteriile pentru alegerile parlamentare din primăvara anului viitor. Neoficial însă, adevărata miză a reuniunii forului de conducere al PDL de la Baia Mare este legată de situaţia Elenei Udrea în partid.

Astfel, este de aşteptat ca sâmbătă să fie scoase cuțitele pe masă şi să aveam de-a face cu o adevărată luptă pentru influenţă între taberele Blaga şi Udrea care se va lăsa, cel mai probabil, cu sânge pe pereţi. Formaţiunea este în faza clarificărilor şi a deciziilor, iar actuala conducere are de gestionat o adevărată situaţie de criză.

Pentru PDL, permanentizarea atacurilor Elenei Udrea din interiorul formaţiunii generează deja serioase probleme de imagine, mai ales că recentul armistiţiu cu Vasile Blaga de săptămâna trecută era exclusiv unul de faţadă.  Prin urmare, este de aşteptat o reacţie clară la duplicitatea Elenei Udrea, cea care are un partiduleț pregătit (PMP) pentru a o propulsa pe culmile nominalizării pentru candidatura la prezidențiale.

Paradoxal, cele mai mari emoţii privind derularea Consiliului Director din perspectiva deciziilor ce vor fi adoptate nu le au democrat-liberalii, ci Traian Băsescu. Şeful statului va ști dacă Udrea rămâne infiltrată în PDL pentru a face în continuare jocurile Cotroceniului sau dacă va fi luată măsura unei sancţiuni severe precum excluderea din partid.

În pofida susţinerii considerabile de care încă beneficiază în partid, forul de conducere al PDL este controlat totuşi de Vasile Blaga, iar probabilitatea unei decizii favorabile Elenei Udrea este scăzută. Astfel, dacă președinții de organizații județene vor susține ca Elena Udrea să rămână în partid, atunci Vasile Blaga are o problemă majoră de legitimitate şi de autoritate.

Nu este exclus însă ca susţinerea de care încă se bucură Elena Udrea să se îndrepte treptat către noul venit Cătălin Predoiu, fostul ministru al Justiţiei aflându-se deja într-un turneu de promovare în filialele din teritoriu. Dacă în PDL se va consemna o astfel de dinamică, atunci Traian Băsescu are o problemă majoră fiindcă ar pierde și ultimele pârghii de control pe care le deţine în formaţiunea democrat-liberală.

Dacă Elena Udrea va fi exclusă din PDL, ea va juca pe cartea Partidului Mişcarea Populară, partidul pregătit pentru ea de Traian Băsescu și a cărui înfiinţare a şi anunţat-o public din interiorul formaţiunii democrat-liberale. Cu siguranţă însă, PDL sub Vasile Blaga va avea zile grele fiindcă în cazul în care va fi exclusă, Elena Udrea va plăti polițe și va atrage după ea un număr încă necunoscut de susținători. Vom asista probabil la un război surd al PMP împotriva PDL care va conduce la deteriorarea şi mai accentuată a capitalului politic de care încă mai beneficiază formaţiunea democrat-liberală.

În funcţie de deciziile Colegiului Director al PDL de mâine, se profilează evoluţia partidului condus de Vasile Blaga pe scena politică. Variantele sunt doar două. Dacă mâine mișcarea Băsescu-Udrea va părăsi definitiv PDL, atunci partidul va intra într-o nouă etapă a căutărilor unor noi lideri. Dacă, în schimb, tabăra Băsescu-Udrea va fi pe mai departe tolerată, atunci reabilitarea PDL în ochii electoratului nu se va produce în viitorul apropiat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 aug, 2013
Clubul de rugby
Udrea la brutarie!
Sa o prelucreze Buldogul pe linie de partid si s-o trimita la Cotro dupa aia cu obeuri in nas, sa nu-i curga sangele pe bluzita...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ