Majorarea salariului minim sporeşte veniturile bugetare cu 328 de milioane

| 01 iul, 2013

Majorarea salariului minim brut garantat în plată, care se aplică începând de astăzi, doar angajaţilor din sectorul concurenţial, suplimentează veniturile bugetare cu aproximativ 328 milioane lei, potrivit estimărilor preliminare ale Guvernului.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat, anul acesta, de două ori: la 1 februarie, cu 50 lei, iar de la 1 iulie cu încă 50 lei, ajungând în prezent la 800 lei pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună, ceea ce reprezintă 4,74 lei/oră. În comparaţie nivelul din ianuarie 2013, cele două majorări înseamnă un plus salarial de aproape 14,29%.

Majorarea va avea impact numai asupra veniturilor unui număr de circa 677.000 salariaţi din mediul concurenţial, deoarece în sectorul bugetar salariul minim a ajuns la 812 lei, în urma majorărilor de anul trecut a salariilor de bază (cu 8% de la 1 iunie 2012 şi cu 7,4% de la 1 decembrie 2012). 

La începutul acestui an, se estima că vor rezulta venituri bugetare suplimentare de 328 milioane lei din contribuţiile de şomaj, sănătate şi pensii aplicate asupra diferenţei de creştere a salariului de baza minim brut pe ţară garantat în plată pentru personalul din sectorul concurenţial.

Totodată, s-a estimat că majorările salariului de baza minim brut vor avea efecte pozitive asupra creşterii economice, prin stimularea ocupării şi reducerea muncii la negru, potrivit Notei de Fundamentare a HG nr. 23/2013.

Încheierea unui contract individual de muncă în care salariul de bază este mai mic de 800 lei/lună constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 1.000 lei la 2.000 lei, distinctă de cea prevăzută de Codul Muncii. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se realizează de către inspectorii de muncă.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ