Marcel Ciolacu: Parteneriatul nostru Strategic cu SUA este şi va rămâne unul dintre pilonii politicii externe

| 05 dec, 19:00

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut, marţi, o întrevedere cu reprezentanţii conducerii Comitetului pentru forţe armate din Camera Reprezentanţilor, co-preşedinţii Mike Rogers şi Adam Smith, în cadrul vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut, marţi, o întrevedere cu reprezentanţii conducerii Comitetului pentru forţe armate din Camera Reprezentanţilor, co-preşedinţii Mike Rogers şi Adam Smith, în cadrul vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii.

”Cu acest prilej, înaltul oficial român a mulţumit pentru nivelul excelent al dialogului politic bilateral, precum şi pentru contribuţia Congresului Statele Unite ale Americii la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA. Premierul a subliniat, totodată, importanţa dezvoltării şi aprofundării acestui Parteneriat pe toate dimensiunile sale de cooperare, în special în domeniile apărării, securităţii, energiei, comerţului şi investiţiilor”, a transmis, marţi, Guvernul, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, şeful Guvernului României a discutat cu reprezentanţii conducerii Comitetului pentru forţe armate din Camera Reprezentanţilor despre situaţia din regiunea Europei de Est, respectiv evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre dar şi din Orientul Mijlociu.

”Dialogul a vizat şi sprijinul României pentru Ucraina şi Republica Moldova, consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, nevoia susţinerii creşterii prezenţei militare a SUA în România, precum şi oportunităţile bilaterale în domeniul apărării”, a mai transmis Executivul.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că ”parteneriatul nostru Strategic cu SUA este şi va rămâne unul dintre pilonii politicii externe şi de securitate a României”.

”Ţara noastră rămâne o sursă de stabilitate în regiunea Mării Negre şi va contribui în continuare la consolidarea şi apărarea ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit informaţiilor transmise de Guvern, în cadrul discuţiilor cu congresmenii americani, şeful Executivului a apreciat asistenţa de securitate aprobată de Congresul SUA pentru România, subliniind, totodată, consolidarea dialogului şi coordonării bilaterale privind implementarea Strategiei SUA pentru securitatea în regiunea Mării Negre.

În ceea ce priveşte cooperarea cu aliaţii şi partenerii din regiunea Mării Negre, şeful Executivului a amintit vizita delegaţiei Guvernului român la Kiev pentru prima şedinţă comună a cabinetelor român şi ucrainean.

De asemenea, prim-ministrul a subliniat importanţa deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Vilnius din iulie 2023 pentru securitatea şi stabilitatea flancului estic al Alianţei.

”În contextul vizitei în SUA, prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere şi cu reprezentanţi ai industriei de apărare din Statele Unite ale Americii, respectiv de la compania Lockheed Martin. Şeful Executivului a subliniat în cadrul întâlnirii importanţa colaborării cu companiile americane în evaluarea şi dezvoltarea capabilităţilor din industria naţională de apărare”, a mai transmis Executivul.

”Lockheed Martin este un jucător important în piaţa globală de apărare cu care dorim să extindem colaborarea pentru realizarea de proiecte complexe în diverse domenii, prin transfer de tehnologie la cele mai înalte standarde”, a mai afirmat şeful Executivului.

Prim-ministrul este în a treia zi a vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii împreună cu o delegaţie  guvernamentală din care fac parte ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul Economiei, Radu Oprea.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ