Marius Iacob are ca obiectiv scăderea procentului de achitări în dosarele DNA

| 10 iun, 2013

Conform proiectului său de management, Procurorul Marius Iacob, propus adjunct al şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), are printre obiective creşterea calităţii în activitatea de urmărire penală şi, implicit, scăderea procentului de achitări în dosarele DNA.

Iacob explică necesitatea creşterii calităţii în activitatea de urmărire penală "pornind de la procentul de achitări înregistrat de Direcţia Naţională Anticorupţie în anul anterior, de aproximativ 10%, mai mare decât al celorlalte parchete", potrivit mediafax.

Procurorul mai spune că, deşi procentul de achitări "poate fi justificat de complexitatea şi dificultatea probatoriilor administrate, de situaţia dezincriminării unor fapte", el apreciază ca necesară verificarea acestor cauze, pentru a stabili existenţa unor eventuale erori şi evitarea unor greşeli procedurale".

"Diminuarea procentului de achitări în dosarele instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ca urmare a implementării proiectului procurorului şef al direcţiei şi al viziunii strategice pe care mi-a asum prin intermediul prezentului proiect reprezintă de termen lung, iar pentru atingerea acestuia am în vedere evaluarea activităţii secţiilor operative, atât sub raportul calităţii desfăşurării anchetelor şi instrumentării dosarului, cât şi sub aspect cantitativ al numărului de dosare soluţionate în instanţă şi al volumului de dosare eficient întocmite de fiecare secţie şi/sau fiecare procuror", mai arată Marius Iacob, în documentul citat.

Iacob mai are ca obiectiv reorganizarea poliţiei judiciare din DNA, concomitent cu constituirea unei structuri de investigaţii formate din ofiţeri cu atribuţii "raportate la principalele componente operative, coresponzătoare viitoarelor tehnici de supraveghere şi cercetare prevăzute de noul Cod de procedură penală: investigatori acoperiţi, filaj, investigaţii financiare pentru identificarea bunurilor ce pot fi indisponibilizate prin măsuri asiguratorii sau confiscării extinse etc.".

Marius Iacob urmăreşte şi asigurarea ritmicităţii în instrumentarea dosarelor, în special în cazul celor care privesc producerea unor pagube importante bugetului de stat, fraudele în achiziţiile publice şi prejudicierea intereselor financiare ale UE.

În acest context, cel propus adjunct al şefului DNA vrea ca un procuror al direcţiei să fie desemnat pentru a asigura legătura cu Biroul pentru prevenirea criminalităţii şi de cooperare cu oficiile de recuperare a creanţelor din statele UE din cadrul Ministerului Justiţiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ