MARK GITENSTEIN: Nu vom şti până în ultima clipă rezultatele alegerilor prezidenţiale din România

| 09 mar, 2014

Românii sunt exact la fel ca în 2009 şi nu se vor hotărâ decât în ultima clipă, ceea ce va face ca rezultatul alegerilor prezidenţiale să nu fie ştiut până în ultima seară, a declarat, duminică, în emisiunea "După 20 de ani" a Pro TV,fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein.

Întrebat care crede că vor fi candidaţii în turul doi la prezidenţiale, Gitenstein a răspuns: "Am trăit alegerile din 2009. Situaţia era foarte volatilă. Am prezis atunci că nu vom şti care va fi rezultatul până în ziua alegerii. Am pariat că va fi o cursă foarte strânsă şi că nu va fi evident cine va câştiga".

"Pentru că românii sunt, prin natura lor - şi ştiu asta pentru că tatăl me era român, un român foarte tipic - nu se hotărăsc decât în ultima clipă. Pe de altă parte, au opinii ferme. Cred că românii sunt exact la fel. Nu vom şti până în ultima seară", a adăugta Gitenstein.

El a arătat că are îndoieli în privinţa apariţiei unui candidat-surpriză, care să influenţeze rezultatul alegerilor.

"Am îndoieli în privinţa asta. Cred că am şti deja. Oricum, vom afla în următoarele săptămâni dacă există un candidat-surpriză care să influenţeze rezultatele. Dar cred că, dintre candidaţii discutaţi, nu voi da nume aici, toţi au alegătorii lor. În prima rundă vor fi destul de divizaţi", a menţionat Gitenstein.

El a mai spus că ruperea USL nu este inexplicabilă, fiind o "alianţă dificilă" încă de la început.

"Domnul Antonescu şi domnul Ponta au avut nevoie de mult talent ca să menţină alianţa. Poziţiile abordate de ei...unul dintre partide e liberal, celălalt e de centru-stânga, aşa că tensiunile au fost mari, de la bun început. Cred că a fost nevoie de mult talent pentru a menţine coaliţia, mai ales din partea prim-ministrului...Întotdeauna am zis că nu va rezista mult", a precizat Gitenstein.

El a spus că, în opinia sa, ruperea USL a fost parţial influenţată de alegerile europene, pentru că acolo intervin alte forţe, în special legate de modul în care partidele sunt grupate în Parlamentul European, fapt care a mărit tensiunea în coaliţie.

Solicitat să comenteze existenţa, la nivelul politicienilor români, a credinţei că viitorul preşedinte trebuie girat de americani, Gitenstein a negat faptul că el ar fi susţinut vreun candidat sau că SUA girează candidaţi.

"Nu. Eu n-am susţinut pe nimeni. Şi cred că e irelevant. De ce v-ar păsa de opinia mea privind preşedintele ? De ce ar conta vreun pic cine cred eu că trebuie să fie preşedinte? Şi de ce aş sprijini pe cineva pentru Preşedinţie, indiferent dacă sunt sau nu ambasador? N-ar trebui să conteze deloc! Nu. Nu cred că e important. Cred că e nelalocul său ca un ambasador, ba chiar şi un fost ambasador, să sprijine pe cineva ca preşedinte", a spus Gitenstein.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ