Mărmureanu: zona Vrancea e periculoasă atunci când magnitudinea pe Richter e peste 7,1

| 10 oct, 2013

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pământului, a declarat că seismul de zilele trecute de 5,5 pe scara Richter nu poate fi un factor declanşator pentru un cutremur puternic şi a arătat că zona Vrancea e periculoasă atunci când magnitudinea pe Richter e peste 7,1.

"A fost un cutremur zilele trecute de 5,5 pe scara Richter, ăsta nu poate fi un factor declanşator pentru un cutremur puternic. Toate marile cutremure din 1940, 1977 au avut nişte factori declanşatori cutremure de peste 6,5, 6,7 pe scara Richter. De exemplu, cel din 1977 a fost pe 5 octombrie şi a fost de 6,6 pe scara Richter, iar cel din 1940 a fost pe 20 noiembrie şi a fost 6,7 pe scara Richter", a explicat Gheorghe Mărgureanu.

"Nu va fi un cutremur nici de 6,5 pentru că nu are cum după 5,5 nu poate fi 6,5", a mai spus Mărmureanu, conform Mediafax.

El a arătat că infirmă ipotezele lansate de tot felul de prezicători potrivit cărora ar urma un cutremur de 6,5 pe scara Richter în România.

"Vrancea la 6,5 dansează. Nu e nicio problemă. (...) Vrancea e periculoasă atunci când magnitudinea pe scara Richter e de peste 7 - 7,1. De exemplu, în 1986 a fost un cutremur la 131 de kilometri adâncime şi a fost exact de 7 şi suntem toţi aici", a mai spus Mărmureanu.

Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a participat la o dezbatere organizată la Parlament pentru pregătirea unui proiect legislativ privind reducerea riscului seismic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ