Marte în 3D: Imagini uimitoare cu Marele Canion de pe Planeta Roşie - VIDEO

| 16 oct, 2013

Imagini noi uimitoare ale "Marelui Canion" de pe Marte au fost capturate de catre Agentia Spatiala Europeana in timpul misiunii Mars Express. Valea adanca, numita Hebes Chasma, este un loc ciudat de 196 de mile (315 km), care se afla aproape in mijlocul ecuatorului martian.

Adancimea sa ajunge pe alocuri chiar si la 8 km, iar partea sa cea mai lata are 125 de km. Oamenii de stiinta spun ca Hebes Chasma si reteaua sa de canioane invecinate ar putea oferi perspective noi despre trecutul geologic al planetei Marte, scrie hotnews.ro.

Sonda Mars Express a zburat peste aceasta regiune a planetei Marte in numeroase randuri, dar aceste noi opt imagini dezvaluie Hebes Chasma integral si in cele mai precise detalii de pana acum.

Originea Hebes Chasma si a canioanelor vecine este asociata cu regiunea vulcanica din apropiere, Tharsis, o regiune imensa pe Marte formata in vremurile istorice vulcanice. Atunci sub scoarta s-au adunat cantitati enorme de magma care au crapat-o si astfel s-au format canioanele.

Unul dintre acestea a fost Hebes Chasma, ale carui detalii sunt evidente in noile imagini 3D. In centrul Hebes Chasma este o suprafata plata numita "mesa", o zona de teren mai inalta, cu marginile plate. Niciun alt canion pe Marte nu are o caracteristica similara.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ