Medic la Spitalul de Arși: „Difuzați această filmare. Spitalul a ajuns să OMOARE oameni”

| 14 iul, 10:46

Jurnalistul Catalin Tolontan a publicat pe blogul lui o inregistrare video primita de la un doctor de la Spitalul de Arsi si in care acesta afirma ca a filmat viermi pe ceafa unui pacient internat la sectia Anestezie-Terapie Intensiva.

UPDATE 14.23 "Spitalul de Arși se află într-o situație gravă și nu de ieri, de azi. (...) Dincolo de probleme grave de management, insuficiența personalului, ce trebuie spus este că este inacceptabil ca după Colectiv noi să nu fi învățat nimic. (...) Nu putem închide întreg spitalul, ceea ce am făcut este să suspendăm activitatea Unității de transfuzii, ceea ce înseamnă că pacienții cu arsuri grave au fost redirecționați. Limitările acestei măsuri au fost reliefate acum câteva zile, când un pacient de 26 de ani din Brașov cu arsuri pe 60% din corp a trebuit adus într-un centru în care să poată fi îngrijit. Era la ora unu și jumătate noaptea și eram cu doi consilieri în cabinet și dădeam telefoane la managerii de spital care să îl preia, lucru care a fost imposibil și a trebuit ca până la urmă să apelăm tot la Spitalul de Arși și să găsim o soluție de compromis cu Centrul de Transfuzii pentru ca acel pacient să fie îngrijit. În momentul acesta, la Spitalul de Arși există doi pacienți pe secția de Terapie Intensivă care nu pot fi transferați", a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, într-o conferință de presă.

"Măsurile pe care le avem în vedere: relocarea spitalului. Măsuri intermediare sunt o mulțime: inspecții, controale, amenzi, ajutorarea spitalului cu orice fel de investiție necesară", a mai spus ministrul.

Chestionat când ar putea fi relocat spitalul, Voiculescu a răspuns: "De îndată ce vom găsi o posibilitate. Discuțiile au început acum câteva săptămâni".

Întrebat totodată unde vor fi tratate eventualele victime ale unei explozii, ministrul a spus: “Le-am duce în străinătate. Secţia de Arşi de la Floreasca are toate cele 6 paturi ocupate. Nu avem capacitatea dacă vin 5 pacienţi în plus, e o problemă gravă, inacceptabil ca ţară”.

 

UPDATE 11.01 Într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, se declară dezamăgit de reacția „inacceptabilă” a reprezentantului instituției medicale. Barbu susține că medicul care a filmat pacientul repectiv a fost amenințat de șefi.

”Din păcate nici noi, nicio organizație profesională medicală, nici medicii și asistentele nu pot face mare lucru, decât să reclame și să spună adevărul. Fac un apel față de aceștia să nu mai ascundă moartea și cauzele ei din spitalele publice, să aibă curajul să spargă această cortină de nepăsare și ignoranță a autorităților. Trebuie să aibă curajul pentru că legea îi protejează. Aici este vorba de o încălcare gravă a legii. Sunt total dezamăgit de poziția purtătorului de cuvânt al Spitalului de Arși și a șefului de secție, poziția este una total inacceptabilă. A ajuns să amenințe cumva medicul care a dat imaginile publicității. (...) A spus că acest medic, în loc să facă act medical, se ocupă de filmări, că ceilalți colegi muncesc. Amenințarea este voalată și o denigrere în fața celorlalți colegi care deocamdată stau într-o poziție de lașitate, de cârdășie, de complicitate”, a declarat Vasile Barbu.

”Din film rezultă că este vorba de o neglijență a medicului curant. Este o contribuție majoră umană. Un profesionist nu poate să spună că este ceva normal. Nu putem da vina pe stat că cineva are viermi la ureche. Au materiale sanitare pentru a preîntâmpina acest lucru.

Din păcate, ministerul Sănătății a trimis Corpul de control, iar acești oameni au făcut cu superficialitate aceste controale. Au dat vina pe medicii care au semnalat, de vină este de ani de zile și ministerul Sănătății. Sunt totat dezamăgit de modul în care se organizează controlul în spitale. Noul ministru ar trebui să spargă gașca de la Corpul de control”, a mai spus președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

 

Imaginile au fost realizate in urma cu doua zile la Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala, potrivit sursei citate.

„Mai e un caz identic, insa n-am reusit sa-l filmam decat pe acesta”, spune medicul.

„Sunt oameni internati la Arsi in urma cu 10-11 zile. Au fost adusi direct la noi. Cum sectia e plina de muste, ceea ce se vede pe filmare sunt, cu mare probabilitate, larve de muste”, adauga acesta, citat de Tolo.ro.

Doctorul insista ca filmul sa fie facut public in pofida duritatii sale.

„Ce sens are sa ascundem realitatea? Ce e mai grav: sa aratam sau sa induram asa ceva, pacientii si noi, cei care stim?!”, se intreaba medicul.

„Acestea sunt conditiile in care sunt tratati pacientii in acest spital! Si trebuie schimbate!”.

 

Adrian Stanculea, purtatorul de cuvant al spitalului, a declarat ca pacientul a decedat, dar nu din cauza larvelor.

„Acele larve nu il omoara. Nu inseamna ca le lasam sa stea pe pacient”, a spus el la Antena 3.

„Ati stigmatizat spitalul. Si cu transfuzia (o femeie a murit la o saptamana dupa ce a primit o transfuzie gresita de sange- n.red.), ca are larve, ca e o bomba ucigasa. Uitand de toti cei care muncesc acolo. Sa inchidem spitalul ca nu avem aer conditionat? Sigur ca da. Inchidem si va invitam pe dumneavostra sa spalati bolnavii. Eu nu pot sa repar aerul conditionat, sa pun usi glisante la saloane”, a continuat el, vizibil irirtat, intr-o discutie cu jurnalistii.

„Pacientul a decedat, dar nu din cauza larvelor. Acele larve nu il omoara. Nu inseamna ca le lasam sa stea pe pacient. Imaginea e reala. Nu am ce sa comentez. A existat situatia asta, a unui pacient care avea in zona arsa cei patru-cinci viermi. Sunt zone de necroza unde nu poti baga degetele si sa speli ca pe maini, ca poti ramane cu urechea in mana. Zonele acelea se spala cu delicatete. E de ajuns sa fie o musca, nu va inchipuiti ca e ca la gunoi”, a mai spus Stanculea la Antena 3.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ