Medicii refuză să facă parte din Comisiile de evaluare a handicapului. Salariile sunt foarte mici

| 29 mai, 2013

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, miercuri, că o problemă serioasă pentru comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap este salarizarea foarte mică, ceea ce face ca medicii să refuze să facă parte din aceste structuri, în care responsabilitatea este foarte mare.

Câmpeanu a subliniat că nivelul scăzut de salarizare pentru membrii comisiilor de evaluare pune probleme serioase, în condiţiile refuzului medicilor de a face parte din aceste structuri.

Ministrul Muncii a adăugat că, în curând, va fi prezentat un plan de "restructurare totală" a activităţii de evaluare a persoanelor cu handicap.

"O să prezentăm, în curând, un plan de restructurare totală a acestei activităţi. Dorim să unim activitatea de evaluare pentru persoanele cu handicap cu cea pentru pensii de invaliditate, pentru că o persoană trebuie evaluată o singură dată. Este o construcţie foarte mare, o restructurare totală a sistemului, iar acest lucru trebuie corelat şi cu reforma din Ministerul Sănătăţii.

Mariana Câmpeanu s-a referit şi intenţiile privind aplicarea în etape a Legii unitare a salarizării. "O să prezentăm în Guvern şi un memorandum în care să începem să aplicăm etapizat Legea unitară a salarizării, în aşa fel încât să putem să mai micşorăm aceste decalaje între nivelul minim şi maxim de salarizare şi, în acelaşi timp, cel puţin în prima etapă, să se acorde o creştere salarială rezidenţilor", a declarat demnitarul.

Raportul unui control dispus de ministrul Muncii la comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap arată, referitor la organizarea şi funcţionarea serviciilor de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap (SEC), că în opt judeţe (Braşov, Giurgiu, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Suceava, Teleorman), precum şi în sectoarele 1, 3 şi 5 ale Municipiului Bucureşti, serviciile de evaluare complexă nu cuprind toate categoriile de specialişti prevăzute de lege.

Astfel, judeţul Olt nu are ocupate posturile de psiholog, medic şi asistent social, în Mehedinţi şi Tulcea nu sunt ocupate cele de medic, în Giurgiu comisia funcţionează fără asistent social şi medic, în Maramureş, fără psiholog, iar asistentul social are doar atribuţii delegate, în timp ce în Covasna nu există medic, iar postul de psiholog funcţionează cu jumătate normă.

De asemenea, în Botoşani, postul de medic este vacant, atribuţiile fiind îndeplinite de medicul din cadrul comisiei de evaluare a copilului, iar în Bistriţa-Năsăud patru persoane efectuează în mod curent evaluarea solicitanţilor, în condiţiile în care, din cele 10 posturi aprobate, sunt ocupate doar şase, două dintre ele chiar de către directorii interimari ai Direcţiei Generale Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). "Mai mult, postul de medice ste ocupat cu jumătate de normă, iar serviciul funcţionează fără asistent social", se arată în raport.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ