Membră a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova şi o asistentă, arestate

| 19 iul, 2013

O membră a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova şi o asistentă medicală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, reţinute de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, au primit mandate de arestare preventivă.

Magistraţii Tribunalului Prahova au emis, astăzi, mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile pe numele a două persoane- Ioana Borcan, membru al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, şi Georgiana Nicoleta Irimia, asistentă medicală în cadrul SJU Ploieşti- care fuseseră reţinute de procurorii DNA Ploieşti în acelaşi dosar în care sunt acuzate de fapte de corupţie alte două persoane, între care şi preşedintele Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap, Viorica Oniga.

În sarcina Ioanei Borcan au fost reţinute infracţiunile de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată, complicitate la înşelăciune, în formă continuată, şi fals intelectual, în formă continuată.

De asemenea, Georgiana Nicoleta Irimia este acuzată de trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale, toate în formă continuată.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2010-2012, inculpata Ioana Borcan, în calitate de membru al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, a primit, prin intermediar, suma totală de 13.200 lei, în mai multe tranşe, pentru ca, în virtutea atribuţiilor de serviciu, să dispună încadrarea în grad de handicap şi eliberarea certificatelor de handicap pentru un număr de 21 de persoane.

De asemenea, în perioada 2009 - 2012, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, aceasta a contribuit la eliberarea, în mod ilegal, a unui număr de 49 de certificate de încadrare în grad de handicap.

Beneficiarii certificatelor nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul documentelor şi, implicit, nu aveau dreptul la beneficiile prevăzute în lege pentru gradul de handicap stabilit, astfel că au obţinut, în mod ilegal, suma totală de 475.000 lei, reprezentând indemnizaţii de handicap, indemnizaţii de însoţitor şi bugete complementare personale.

La rândul său, în perioada 2009 - 2012, inculpata Irimia Georgiana Nicoleta, asistentă medicală la SJU Ploieşti, a primit de la mai multe persoane suma totală de aproximativ 21.000 lei lăsând să se creadă că, în mod direct sau prin intermediar, are influenţă asupra membrilor Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova şi îi poate determina să stabilească un grad de handicap şi să elibereze certificate medicale pentru aceste persoane. 

"Pentru ca persoanele de la care a primit sumele de bani să obţină pe nedrept certificate medicale de încadrare în handicap, inculpata Irimia Georgiana Nicoleta a transmis către membrii comisiei documentele necesare şi sumele de bani, a redactat personal, în fals, referate şi scrisori medicale. Beneficiarii acestor certificate medicale au încasat în mod ilegal suma totală de 253.000 lei, reprezentând indemnizaţii de handicap, indemnizaţii de însoţitor şi bugete complementare personale", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Fosta preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, Viorica Oniga, a fost arestată, la sfârşitul lunii mai, pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată şi în formă continuată, şi fals intelectual în formă continuată.

În acelaşi dosar a fost arestată şi Georgeta Oprea, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la înşelăciune, toate în formă continuată.

Totodată, Oniga a fost condamnată, la data de 14 iunie, de magistraţii Curţii de Apel Ploieşti, la opt luni de închisoare cu suspendare pentru două infracţiuni de conflict de interese, întrucât ea a participat la luarea deciziei privind încadrarea în grad de handicap a soţului şi a fiului său, aceştia primind indemnizaţii ca urmare a încadrării lor în grad de handicap.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ