Membrii ASF, numiţi iar de Parlament, pe baza vechimii de 10 ani

| 06 iun, 2013

Guvernul a decis ca Membrii Consiliului ASF să fie numiţi iar de Parlament până la 30 iunie, conform organigramei restrânse, luând însă în calcul un prag mai mare al experienţei profesionale obligatorii, această vechime fiind cerută de Băsescu pentru executivi, dar respinsă de Senat.

Membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au fost validaţi de către Parlament la sfârşitul lunii aprilie, dar Guvernul a decis, marţi, să restrângă numărul acestora, iar Parlamentul să se reunească din nou pentru a numi membrii Consiliului până la data de 30 iunie 2013, când se încheie actuala sesiune.

Ordonanţa stabileşte că Autoritatea de Supraveghere Financiară va fi condusă de către un Consiliu format din 11 membri (în loc de 17), din care vor face parte în continuare un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, ca membri executivi, dar cu un număr al membrilor neexecutivi redus la jumătate, de la 12 la 6 persoane.

Guvernul a decis însă în acelaşi timp că membrii Consiliului ASF trebuie selectaţi exclusiv pe baza unei experienţe profesionale în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 10 ani.

Iniţial, când a decis înfiinţarea Autorităţii, Guvernul nu a impus o anumită perioadă de vechime în activitate ca şi criteriu de selecţie, ci a propus doar, în proiectul avansat Parlamentului, ca membrii Consiliului ASF să fie numiţi "pe baza experienţei în domeniu", fără detalii suplimentare. Senatul a impus însă o vechime de minimum 7 ani pentru executivi şi de minimum 5 ani pentru ceilalţi membri, formă în care proiectul a fost trimis spre promulgare la Preşedinţie şi de către deputaţi.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut însă reexaminarea proiectului, solicitând ca toţi candidaţii la calitatea de membru în conducerea executivă a ASF să aibă o experienţă profesională de minimum 10 ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credit sau al celor financiare nebancare.

Deputaţii au acceptat cererea preşedintelui şi au ridicat vechimea la 10 ani pentru excutivi, menţinând vechimea de 5 ani pentru ceilaţi membri, dar Senatul, de această dată în calitate de Cameră decizională, nu a fost de acord şi a reintrodus vechimea de 7 ani pentru executivi. Preşedintele Băsescu a promulgat legea, neavând dreptul de a solicita a doua oară reexaminarea acestui proiect.

Acum, Guvernul reintroduce perioada de experienţă obligatorie de minimum 10 ani, dar fără a mai stabili o diferenţiere între executivi şi ceilalţi membri. În acelaşi timp, ordonanţa Guvernului prevede că "membrii Consiliului ASF" vor fi numiţi de Parlament până la sfârşitul lunii iunie a acestui an.

"Comisiile reunite efectuează selecţia candidaţilor ce urmează să fie numiţi membri ai Consiliului ASF exclusiv pe baza experienţei profesionale în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 10 ani. Numirea membrilor Consiliului ASF, cu încadrare în numărul prevăzut, se face de Parlament, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, până la data de 30 iunie 2013", prevede ordonanţa Guvernului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ