Mesajul transmis de preşedintele Traian Băsescu studenţilor români

| 29 sep, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, duminică, studenţilor şi profesorilor un mesaj cu ocazia începerii noului an universitar, el apreciind că e nevoie de un efort educaţional suplimentar pentru a face faţă globalizării, iar universităţile româneşti pot deveni poli regionali de dezvoltare dacă îşi adaptează oferta la cerinţele de pe piaţa muncii.

'Doresc să adresez salutul meu călduros studenţilor şi profesorilor la inaugurarea unui nou an universitar. Cu siguranţă, pentru unii dintre dumneavoastră va fi începutul unei experienţe formative, iar, pentru ceilalţi, momentul încununării unor eforturi pe care le faceţi încă din primii ani de studii, pregătindu-vă pentru carierele pe care doriţi să le îmbrăţişaţi. România are nevoie de resurse umane bine pregătite, de o tânără generaţie căreia spiritul de elită şi competitivitatea să îi ghideze evoluţia viitoare. Globalizarea economică şi culturală ne obligă zilnic la un efort educaţional suplimentar. Numai universităţile pentru care excelenţa este o stare firească şi care îşi asumă misiunea universalistă pot realiza cu succes acest efort. Rezultatul depinde de succesul universităţilor de a forma o gândire care respectă bogăţia de tradiţii şi diversitatea de idei caracteristice lumii contemporane', a spus preşedintele Băsescu.

El a arătat că 'oferta educaţională a universităţilor moderne trebuie să fie adaptată cerinţelor pieţii muncii'. 'Cu tradiţie sau mai tinere, mici sau mari, universităţile româneşti pot deveni poli regionali de dezvoltare, de aceea consider că acest lucru se poate realiza prin adaptarea ofertei educaţionale în raport cu cererile reale de pe piaţa muncii actuale, dar, mai ales, viitoare', a afirmat şeful statului.

De asemenea, el a menţionat că 'o parte dintre universităţile noastre sunt şi centre de cercetare cu viitor'. 'Viitor bun, care poate fi atins prin accesarea fondurilor europene destinate României şi, mai ales, prin câştigarea de fonduri din programul Horizon 2020. Este o responsabilitate socială majoră a universităţilor axate pe cercetare din România să atragă aceste fonduri şi să le concentreze în structuri puternice de cercetare şi inovare. Avem un astfel de exemplu de succes, proiectul 'Extreme Light Infrastructure' - ELI, cel mai important proiect de cercetare din istoria României, o uriaşă oportunitate de a aşeza ţara noastră pe harta cercetării mondiale. Sunt convins că universităţile din România vor fructifica acest proiect, depunând eforturi susţinute pentru orientarea tinerilor către studiul ştiinţelor exacte', a adăugat Băsescu în mesajul său.

El a concluzionat că este şansa studenţilor şi profesorilor să facă vocea României cât mai bine auzită în lume. 'Am încredere că împreună trăim într-o comunitate de idealuri şi de valori care ne inspiră alegerile şi acţiunile. Împreună avem aşteptări mari de la o Românie a cărei voce trebuie să conteze, tot mai mult, în lume şi este şansa voastră, a tinerilor studenţi, şi răspunderea dumneavoastră, a profesorilor, să faceţi această voce cât mai bine auzită. Vă doresc mult succes!', se încheie mesajul preşedintelui.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ