MF: Obiectivul e să reducem evaziunea fiscală la jumătate, la produsele de panificaţie

| 29 iul, 2013

Autorităţile au ca obiectiv, prin măsura scăderii TVA la pâine, reducerea cu peste jumătate a evaziunii fiscale în domeniul producţiei de pâine şi produse de panificaţie, nu scăderea imediată a preţurilor, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu.

"Reducerea TVA are rolul de a crea o piaţă concurenţială, toţi producătorii să plătească TVA. Obiectivul major, aşa cum am anunţat în nenumărate rânduri când am propus reducerea TVA la pâine, este nu de a scădea imediat preţul, ci de a reduce evaziunea fiscală semnificativ. Pe baza analizelor făcute de asociaţia marilor producători şi, de asemenea, din analizele noastre, evaziunea fiscală ajunge pe anumite segmente, pe acest lanţ, şi până la 80%", a declarat luni, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor Publice.

Oficialul MFP a spus că autorităţile vor să reducă evaziunea fiscală în domeniu cu peste 50% în acest an şi a apreciat că noua structură de control creată prin reorganizarea Fiscului va fi mai eficientă.

"Sper ca noua structură, Direcţia Generală Naţională Antifraudă Fiscală, să fie mult mai eficientă decât fostele structuri şi să-şi facă simţită prezenţa în piaţă şi nu numai, să aducă bani mai mulţi la buget", a spus Chiţoiu.

Ministrul Finanţelor a mai spus că speră ca impactul bugetar al reducerii să nu fie unul negativ, ci să vină mai mulţi bani la buget.

Autorităţile române au ajuns la un acord cu FMI şi partenerii internaţionali privind rectificarea bugetului pe 2013, care prevede şi reducerea TVA pe lanţul producţiei de pâine de la 24% la 9%, impactul bugetar estimat fiind unul negativ, de 100 milioane lei pentru perioada septembrie - noiembrie 2013, respectiv 400 milioane lei anual.

Instituţiile financiare internaţionale sunt sceptice în privinţa reducerii evaziunii fiscale prin această măsură, dar au acceptat-o cu introducerea unor măsuri de creştere de accize care să compenseze veniturile bugetare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ