MFP se reorganizează pentru a pregăti preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE

| 22 iun, 11:46

Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre privind reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice, care include înfiinţarea unui post de secretar de stat ce va coordona activitatea referitoare la afacerile europene din perspectiva finanţelor publice, în vederea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (PRES), în perioada iulie - decembrie 2019.

Potrivit unui comunicat al Executivului, pentru dosarele de pe agenda europeană de care este responsabil Ministerul Finanţelor Publice va trebui să organizeze toate activităţile pe care le presupune îndeplinirea rolului de PRES la standarde europene, în paralel cu asigurarea derulării activităţilor curente implicate de afacerile europene. Acestea sunt necesare pentru a susţine interesul naţional în raport cu celelalte state membre, respectiv Comisia şi Consiliul Uniunii Europene, se precizează în comunicat. 

Guvernul subliniază că România va avea responsabilitatea gestionării curente a agendei europene la nivelul formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (Consilii, COREPER şi grupuri de lucru), va conduce şi coordona dialogul cu celelalte instituţii europene - Comisia, Parlamentul European, Consiliul European - în cadrul procesului decizional şi va fi responsabilă de organizarea reuniunilor informale în România (ministeriale, la nivel de înalţi funcţionari, secretari de stat, directori generali, grupuri de lucru etc.). 

De asemenea, va organiza, conduce şi coordona conferinţe dedicate priorităţilor specifice, precum şi evenimente culturale de promovare a României (inclusiv la Bruxelles şi în statele membre) şi va participa la toate activităţile presupuse de apartenenţa la trio-ul de preşedinţii constituit din Austria, România şi Finlanda (1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2020). 

Totodată, în cadrul Ministerului Finanţelor Publice se va înfiinţa o nouă structură - Direcţia de analiză şi cercetare în domeniul finanţelor publice. Aceasta va fi coordonată de un economist şef, cu rang de director general. 

"Iniţiativele de politică fiscal-bugetară promovate de Guvern şi de Parlament au o arie de impact foarte largă, de la diferite segmente ale populaţiei până la mediul de afaceri şi instituţii financiare. Din acest motiv, realizarea de cercetări şi analize economice în domeniul reformelor structurale, a competitivităţii economice şi stabilităţii macroeconomice vor contribui la sporirea eficacităţii politicilor în domeniul finanţelor publice", se arată în comunicat. 

Conform sursei citate, Ministerul Finanţelor Publice preia activităţile privind parteneriatul public-privat de la Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat. 

"Noua structură contribuie la elaborarea strategiei Guvernului privind investiţiile publice. Totodată, împreună cu direcţiile de analiză a cheltuielilor şi de prioritizare a investiţiilor, stabileşte norme şi proceduri referitoare la identificarea, selectarea şi prioritizarea proiectelor, sprijină realizarea contractelor şi consiliază echipele în stabilirea clauzelor specifice", se precizează în comunicat. 

Actul normativ modifică şi completează HG 34/ 2009 privind organizarea şi funcţionarea MFP.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ