Microsoft a pierdut 18 miliarde$ din valoarea de piaţă după ce a anunţat preluarea Nokia

| 06 sep, 2013

Valoarea de piaţă a Microsoft a scăzut cu 18 miliarde de dolari în ultimele două zile, după ce compania a anunţat că va prelua divizia de telefoane mobile a Nokia pentru 7,2 miliarde de dolari, descurajând investitorii care sperau la revigorarea afacerilor odată cu schimbarea CEO-ului.

Acţiunile Microsoft au coborât cu 6,6% după ce compania a anunţat, marţi seară, preluarea Nokia, compania încheind şedinţa bursieră de joi cu o capitalizare de piaţă de 260 miliarde de dolari.

Compania a pierdut astfel în întregime creşterea înregistrată anterior, pe 23 august, când a anunţat retragerea directorului general Steve Ballmer în termen de 12 luni, transmite Bloomberg.

Acordul cu Nokia cimentează strategia lui Ballmer de extindere agresivă în zona electronicelor de consum şi nu lasă loc pentru prea multe schimbări odată ce va fi desemnat un succesor în funcţia de CEO, consideră analiştii.

Microsoft încearcă să se impună într-o piaţă dominată de Apple şi Google, care oricum oferă o rată mai redusă de profitabilitate faţă de afacerea de bază a companiei, software-ul şi serviciile destinate companiilor.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, revine în cadrul Microsoft odată cu fuziunea celor două companii, şi a devenit astfel principalul candidat la funcţia lui Ballmer, cu şanse mari să continue strategia acestuia, criticată de unii investitori, potrivit analiştilor Sanford C. Bernstein.

"Nu sunt prea încântat de această înţelegere. Percepţia este că va avea loc o continuitate a vechiului management şi a mentalităţii de şcoală veche de la Microsoft", comentează pentru Bloomberg managerul unui fond care deţine acţiuni Microsoft.

Acţiunile Microsoft au crescut cu 7,3% pe 23 august, după ce Ballmer a anunţat că se va retrage în termen de 12 luni din funcţia de CEO, pe care o ocupă din anul 2000.

Unii investitori aşteptau cu entuziasm un succesor din afara companiei, cu idei noi, capabil să revigoreze afacerile unei companii care îşi pierde treptat cota de piaţă. Una dintre ideile promovate de investitori era ieşirea companiei de pe pieţele de consum şi focusarea afacerilor în sectorul software-ului şi serviciilor pentru companii.

"O parte semnificativă dintre investitori sperau că Microsoft va trata cu mai puţină importanţă afacerile de consum şi se va concentra pe business-ul mai profitabil, mai predictibil, al serviciilor corporate. Achiziţia face ca această posibilitate să fie foarte puţin probabilă şi îl leagă la mâini pe următorul CEO", consideră un analist londonez.

Microsoft consideră că preluarea diviziei de telefoane mobile a Nokia va creşte veniturile generate de platforma Windows Phone şi va ajuta compania să se mişte mai repede şi să dezvolte produse mai bune pentru piaţa smartphone.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ