Mihai Necolaiciuc rămâne în închisoare; cererea de eliberare condiţionată, respinsă de instanţă

| 29 oct, 2014

Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc rămâne în închisoare, după ce magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 i-au respins cererea de eliberare condiţionată din Penitenciarul Rahova.

Decizia nu este definitivă.

Pe 17 octombrie, Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru deturnare de fonduri.

În acelaşi dosar, Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice în cadrul CFR, a fost condamnată definitiv la trei ani închisoare cu executare.

Mihai Necolaiciuc şi Viorica Olăeru au fost trimişi în judecată de DNA pe 12 mai 2011, fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată (66 acte materiale).

Procurorii au reţinut că în cursul anului 2000 România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) un contract de finanţare pentru realizarea 'Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor', contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori.

'În ceea ce priveşte CN CFR, finanţarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrări de reconstrucţie şi consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii să fie utilizaţi exclusiv pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii şi pentru realizarea lucrărilor de natura celor menţionate anterior. Fondurile necesare rambursării împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei', arăta DNA.

În aceste condiţii, potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general al CN CFR, şi Viorica Olăeru, director al Direcţiei Economice din cadrul aceleiaşi companii, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au utilizat suma de peste 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenită din creditul acordat de BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

'Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăţi comerciale, fiind achitate, în mod preferenţial, bunuri şi servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende etc.', explicau procurorii.

Mihai Necolaiciuc mai este trimis în judecată în alte trei dosare penale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ