Mihnea Costoiu: Peste 300.000 de ingineri au părăsit România după 1990

| 30 mar, 13:33

Peste 300.000 de ingineri au părăsit România după anul 1990, a declarat joi rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu, cu prilejul festivității de deschidere a Polifest.

"După 1990 un număr foarte mare de ingineri a părăsit România. Peste 300.000. Doctorii care au părăsit România în ultimii 20 de ani sunt undeva la 18.000-20.000. (...) Ingineri au plecat în primul rând în special în primii ani de la Revoluție atunci când economia românească a căzut, inginerii bine pregătiți au plecat în străinătate. Pe de altă parte, sunt generații întregi de ingineri care la absolvire au plecat în străinătate. La Facultatea de Automatică și Calculatoare în anul 1999 au rămas în țară cinci oameni din 250. În 2000 au rămas în țară 7 oameni, în 2001 — un număr de 11 oameni au rămas în țară. Generații întregi au plecat în străinătate, nu doar de la Automatică și Calculatoare", a spus Costoiu.

Potrivit acestuia, după modificarea Codului fiscal care prevede că IT-iștii nu mai plătesc impozit exodul inginerilor din acest domeniu a scăzut, ajungând ca în prezent să plece 18-20% din ingineri.

"Sunt autorul moral și faptic, am scris cu mâna mea textul, l-am susținut. Astăzi avem un exod de circa 18-20% pleacă în străinătate din absolvenți. Înainte plecau generații întregi. (..) Mulți dintre cei care încep facultatea nu o mai termină pentru că se angajează încă din anul doi sau trei și vin după câteva generații că le trebuie diploma. Unii dintre ei nu sunt interesați nici măcar de scutirea de impozit pentru că salariile sunt foarte mari. Și pentru un tânăr care în anul care primește 1.500 de euro când se angajează pentru că știe să facă foarte multe lucruri nu-l mai interesează că nu mai plătește 16% că pentru el oricum sunt foarte mulți bani față de așteptările lui de moment. El se întoarce după ce își face o familie, vine să termine școala pentru că are nevoie de diplomă care să îl scutească de impozit pentru că banii contează și valoarea banului este alta", a explicat reprezentantul UPB.

El a spus că anul trecut au fost oferite studenților din UPB de către companii peste 11.000 de locuri de muncă.

"Anul trecut în universitate am avut peste 11.000 de locuri de muncă oferite. Anul acesta până la 15 martie numărul de locuri de muncă oferite depășește 3.000. Eu mă aștept ca după Polifest, dacă tradiția se respectă, companiile să mai ofere încă 3.000-4.000 de locuri de muncă. Estimez că după 1 aprilie să depășim în total 6.500 de locuri de muncă oferite. O să mai fie locuri de muncă oferite de obicei în perioada finalizării studiilor. Ieri am avut o întâlnire cu o mare delegație a Camerei de Comerț Româno Americane, același lucru au zis — vrem ingineri din România, vrem să dezvoltăm în România. Singurul argument major este forța de muncă care este în România. British Council astăzi se află în universitate. Toată lumea dorește forță de muncă românească, inginerie", a mai spus Mihnea Costoiu.

El a mai declarat că în ultimi 20 de ani statul a finanțat aproximativ 65-70% dintre locurile din facultăți la domenii din zona umanistă, în timp ce pentru domenii precum matematică, fizică, chimie, inginerie, medicină a alocat doar 35-40% dintre locurile bugetate.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ