Miliarde de insecte au împerecheri homosexuale "accidentale", susţin oamenii de stiinţă

| 24 oct, 2013

Totul se reduce la un caz de identitate greşită, au conchis oamenii de ştiinţă care au cercetat tendinţele homosexuale a miliarde de insecte. Cercetării susţin în prezent că obiceiul, îndelung observat al insectelor şi al păianjenilor, de a se împerechea cu reprezentanţi ai aceluiaşi sex este de fapt accidental, deşi până la 85% dintre masculii de insecte au raporturi homosexuale, notează The Independent, citat de agerpres.

Potrivit studiului, gândacii sunt atât de grăbiţi să se împerecheze încât nu mai apucă să identifice sexul unui potenţial partener şi de multe ori au loc împerecheri între insecte de acelaşi sex.

Studiul, publicat de doctorii Inon Scharf de la Universitatea din Tel Aviv şi Oliver Martin de la ETH Zurich în Journal of Behavioral Ecology and Sociobiology, a descoperit că păianjenii şi insectele nu au evoluat pentru a discrimina în mod corespunzător în alegerile de împerechere.

Ei au analizat studii din trecut despre 110 de specii de insecte şi păianjeni masculi şi au constatat că nu există niciun avantaj evolutiv al homosexualităţii insectelor, spre deosebire de cea a păsărilor şi a unor mamifere.

"Nu este clar ce rol joacă evoluţia în această situaţie curioasă. La fel ca şi în cazul comportamentului heterosexual, este nevoie de timp şi de energie şi poate fi periculos — şi (în plus) nu are potenţialul câştig al procreării", au remarcat autorii.

"Insectele şi păianjeni se împerechează rapid şi murdar", a declarat dr. Scharf, înainte de publicarea studiului la 21 octombrie. "Costul de a aloca timp pentru a identifica sexul partenerului de împerechere sau costul ezitării par să fie mai mari decât costul de a face unele greşeli", a adăugat el.

În cadrul studiului, cercetătorii susţin că raporturile homosexuale ale insectelor au loc pentru că masculii păstrează feromoni de la împerecheri anterioare cu alte femele, iar acest lucru ar putea atrage un mascul la alt mascul.

"Comportamentul homosexual poate fi genomic legat de a fi mai activ, de a căuta mai bine mâncare, sau de a fi un competitor mai bun", a adăugat Dr. Scharf. "Prin urmare, chiar dacă greşirea sexului partenerului de împerechere nu este o trăsătură de dorit, ea face parte dintr-un pachet de trăsături care le face pe insecte mai bine adaptate per ansamblu", a precizat el.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ