Mini-autostradă strecurată în Masterplan. Unde vor fi construiţi 38 de kilometri de şosea de mare viteză

| 19 apr, 18:45

Strategia după care se va dezvolta infrastructura României în următorii 15 ani se modifică din nou. Deşi abia declaraseră că în Masterplan nu mai poate fi înghesuit niciun proiect nou, şefii din Trasporturi încearcă acum să strecoare în document realizarea unei mini-autostrăzi între Cluj, Gilău şi intrarea pe Autostrada Transilvania. Într-o primă etapă ar urma să fie construiţi 14 kilometri de şosea de mare viteză. Documentul ar trebui să ajungă în Parlament pentru vot luna viitoare.

Timpul pierdut de şoferi în cozile care se formează între ieşirea din Cluj şi intrarea pe Autostrada Transilvania i-a convins pe oficialii din Transporturi că e nevoie de o nouă şosea în zonă.

Marcel Boloş, secretar de stat în Ministerul Transporturilor: Îţi trebuie ca să treci gâtuirea dintre ieşirea din Cluj, Gilău şi intrarea în autostradă, îţi trebuie două ceasuri. Este soluţia între Gilău şi ieşirea din Cluj care costă 40 de milioane de euro şi diferenţa este în faza a doua care este 80 de milioane de euro, faza a doua fiind centura pe Feleac”.

Un document obţinut de Digi24 arată că şefii Companiei de Drumuri vor să aloce bani încă de anul acesta pentru realizarea a patru centuri ocolitoare. Printre ele, şi cea a Clujului.

Noua şosea, care va avea, într-un final, 38 de kilometri, a fost inclusă pe listă pe ultima sută de metri, din vina autorităţilor locale. Au terminat târziu analiza privind conectarea oraşului cu reţeaua de autostrăzi, spun acum oficialii din minister. Astfel de şosele ocolitoare se vor construi, promit şefii din transporturi şi la Timişora şi Iaşi.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Transporturilor declara, însă, că Master Planul nu mai poate fi modificat.

Dan Costescu, ministrul Transporturilor: „Master Planul trebuie respectat, dar trebuie să ne lăsăm şi acea flexibilitate de 5-10% pentru lucrurile care se pot întâmpla până în 2030”.

Luna viitoare, strategia pentru transporturi va ajunge în Parlament unde ar trebui să capete statut de lege.

Marcel Boloş, secretar de stat în Ministerul Transporturilor: „Este prevăzut un articol care spune că Ministerul Finanţelor începând cu anul 2018 va aloca suplimentar pentru proiectele de infrastructură de transport 0,75% din PIB pentru a putea contracta împrumuturi cu instituţiile financiare internaţionale şi atunci se vor decala multe dintre proiecte, se vor trage în faţă”.

Până acum, documentul prevedea că până în 2020 se va lucra doar la drumul expres spre Bacău, la autostrada Sibiu-Piteşti şi la modernizarea centurii Bucureştiului, dar şi că vor fi finalizate şoselele de mare viteză din vestul ţării începute deja. Odată aprobat MasterPlanul, el va deveni obligatoriu şi pentru Guvernele viitoare.

Marcel Boloş, secretar de stat: „Dacă cineva ar schimba este propusă o pedeapsă cu privarea de libertate”. Masterplanul este soluţia găsită de minister ca să nu se mai cheltuie bani aiurea pe studii de fezabilitate care rămân nefolosite şi ca să nu mai fie începute lucrări care să fie ulterior abandonate.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ