Miniștrii Apărării din NATO au stabilit consolidarea prezenței înaintate pe flancul estic

| 11 feb, 09:35

Miniștrii Apărării din statele membre NATO au adoptat, miercuri, la Bruxelles, o decizie de principiu privind consolidarea prezenței înaintate pe flancul estic și li s-a solicitat autorităților militare aliate să pregătească și să prezinte propuneri concrete în acest sens, potrivit Agerpres.

"Prima sesiune a reuniunii miniștrilor aliați ai Apărării a fost dedicată analizării stadiului implementării Planului de acțiune privind creșterea capacității operaționale a NATO (RAP) și consolidării posturii de apărare și descurajare a Alianței. Miniștrii au luat notă de progresele înregistrate în implementarea RAP și au decis continuarea acestui proces într-un ritm susținut, astfel încât, până la Summitul de la Varșovia, să fie realizate obiectivele asumate în anul 2014", se precizează într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

De asemenea, autoritățile militare urmează să avanseze sugestii de gestionare a provocărilor provenite din proximitatea sudică a NATO. În acest sens, ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc, a susținut deciziile privind consolidarea prezenței aliate înaintate în zona de est, prezentând viziunea României cu privire la măsurile care ar putea fi aplicate în acest sens pe dimensiunea sudică a flancului estic al NATO.

O altă decizie adoptată, arată MApN, a fost cea privind declararea capacității operaționale inițiale a Capabilităților Întrunite de Culegere de Informații, Supraveghere și Recunoaștere (JISR) ale NATO.

Cu această ocazie, ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc, a prezentat contribuția României la creșterea capacității operaționale a NATO, amintind dublarea participării naționale la Forța Îmbunătățită de Răspuns a NATO (enhanced NATO Response Force — eNRF), progresele obținute în activarea și operaționalizarea Unității NATO de Integrare a Forțelor și a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (MND SE), creșterea semnificativă a participării la exerciții și activități de instruire.

Motoc a reafirmat angajamentul autorităților de la București de sporire a resurselor alocate apărării, în scopul atingerii obiectivului NATO de alocare a 2% din PIB începând cu anul 2017.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ