Ministerul Agriculturii: Avans în cuantum de 70% pentru plăţile directe din sectorul vegetal, de la 16 octombrie

| 05 oct, 19:39

Executivul a aprobat, miercuri, o hotărâre privind stabilirea pentru anul 2022 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu şi al plăţii pentru tinerii fermieri.

 

Potrivit comunicatului de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, actul normativ aprobă acordarea în avans a plăţilor în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal, începând cu data de 16 octombrie 2022, într-un procent de maximum 70%. Peste 800.000 fermieri vor putea beneficia de aceste forme de sprijin.
„Am avut în vedere, încă de la preluarea mandatului de ministru, să solicit Comisiei Europene acordarea avansului din subvenţiile la hectar într-un procent mai mare de 50%. Fermierii s-au confruntat cu un an agricol atipic, motiv pentru care am facut toate demersurile necesare, astfel încât să venim în sprijinul lor. Oficialii europeni au decis că statele membre pot plăti avansuri de până la 70% în cazul plăţilor directe pentru anul de cerere 2022”, a afirmat ministrul Petre Daea, conform sursei citate.
Cuantumurile pentru plăţile directe în sectorul vegetal sunt:
- schema de plată unică pe suprafaţă (96,2796 euro/ha),
- plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha şi 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) şi peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv (48,7184 euro/ha),
- plata pentru înverzire (58,5308 euro/ha),
- plata pentru tinerii fermieri (48,1398 euro/ha).
Sumele necesare pentru aplicarea plăţilor directe în sectorul vegetal, ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricolă, se asigură din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Plata în avans va fi acordată începând cu data de 16 octombrie 2022.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ