Ministerul Economiei: Industria redevine motorul creșterii economice a României

| 31 mai, 14:59

Industria a redevenit motorul creșterii economice în trimestrul întâi al acestui an, în contextul în care producția industrială a crescut cu 7,3%, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, remis, miercuri, AGERPRES.

"Meritul principal pentru plusul producției industriale (7,3%) revine industriei prelucrătoare, majoritar privată și orientată spre export. Această industrie a primit mai multe comenzi noi și a creat cele mai multe dintre cele peste 29.000 locuri de muncă nou apărute și bine plătite, în primul trimestru al anului. Numărul angajaților a sporit în mai multe ramuri industriale, în pofida temerilor că majorarea salariului minim, de la 1 februarie 2017, ar descuraja angajatorii", potrivit comunicatului.

În trimestrul întâi din 2017, producția industrială a crescut cu 7,3%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Este cea mai mare creștere pentru această perioadă, în ultimii trei ani. Este o creștere de aproape patru ori mai rapidă decât media de 2% înregistrată în UE. Astfel, România se află pe locul patru în UE la creșterea trimestrială, după Estonia, Grecia și Letonia.

"Meritul creșterii îl are, în principal, industria prelucrătoare. Aceasta a progresat cu 7,9%, fiind o industrie predominant privată, competitivă și orientată către export. Majoritatea ramurilor industriei prelucrătoare înregistrează plusuri: fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (+9,7%), industria metalurgică (+7,3%), industria produselor textile (+6,6%), industria altor mijloace de transport (+6,4%)", mai spun reprezentanții ministerului.

Potențialul ridicat de creștere al producției industriale îl probează aceeași industrie prelucrătoare, care a primit cu 12,7% mai multe comenzi noi. Cereri mai mari s-au înregistrat la bunuri de folosință îndelungată (+20,4%) și la bunuri intermediare (+18%). Pe sectoare, cele mai mari creșteri sunt în metalurgie (+45,1%), fabricarea altor mijloace de transport (+30,4%) și a autovehiculelor de transport rutier (+19,4%).

Comenzile noi pentru export au progresat cu 12,9%. Creșteri semnificative sunt în: metalurgie (+39,7%), fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (+29,3%), a echipamentelor electrice (+18,3%), a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor (+15,5%), bunuri de folosință îndelungată (+24,2%).

Productivitatea muncii în industrie a avansat cu 5,7 procente. Cele mai mari creșteri: fabricarea echipamentelor electrice (+15,5%), a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor (+15,3%), industria altor mijloace de transport (+8,9%), fabricarea produselor  farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (+8%).

Industria a generat peste 29.000 de noi locuri de muncă bine plătite, echivalente cu o creștere de 2,2 %. Cele mai multe dintre noile posturi provin tot din industria prelucrătoare, care a angajat oameni mai ales pentru fabricarea de: calculatoare și produse electronice și optice (9,0%); hârtie și produse din hârtie (8,9%); echipamente electrice (8,8%); produse din cauciuc și mase plastice (7,8%); autovehicule de transport rutier, remorci și semiremorci (6,6%); băuturi (5,2%); produse textile (4,9%).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ