Ministerul Energiei: Liberalizarea pieței gazelor naturale intră în vigoare la 1 aprilie 2017

| 30 mar, 12:59

Liberalizarea prețului gazelor de producție internă va intra în vigoare la 1 aprilie, conform OUG 64/2016, întrucât nu există argumente tehnice pentru ca România să amâne din nou acest proces, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Potrivit comunicatului, ca urmare a dezbaterii parlamentare pe tema liberalizării pieței gazelor începând cu 1 aprilie 2017, conform OUG 64/2016, dar și ca urmare a adresei Comisiei pentru Servicii și Industrii din Camera Deputaților privind amânarea datei de intrare în vigoare a liberalizării, Ministerul Energiei a purtat mai multe discuții la nivelul Executivului, Parlamentului și Comisiei Europene.

"Am analizat toate observațiile și nu au fost identificate argumente tehnice suficiente pentru ca România să amâne din nou un proces care ar fi trebuit implementat încă din 2007, anul intrării țării noastre în Uniunea Europeană, existând în schimb o serie de riscuri. Mă refer, în primul rând, la reluarea de către Comisia Europeană a procedurii prin care statul român poate suferi amenzi europene, dar și la pierderea a peste 180 de milioane de euro pentru interconectorul BRUA, atât de necesar pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale a României", a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, citat în comunicat.

El a arătat că nu sunt justificate temerile din spațiul public privind o posibilă creștere substanțială a prețului gazelor la populație după momentul liberalizării.

"Populația va fi protejată până la 30 iunie 2021 prin prețuri finale reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Un alt avantaj ar fi că, după 1 aprilie 2017, tranzacționarea gazelor naturale se va face în condiții de eficiență economică printr-un proces transparent de achiziție care va permite accesul nediscriminatoriu al tuturor participanților la piață', a mai spus Petcu.

Oficialii Ministerului Energiei precizează că la 1 aprilie se va liberaliza strict prețul de achiziție a gazelor naturale, care reprezintă doar un element din prețul final plătit de consumatorii casnici, alături de tarifele de transport, distribuție, furnizare și înmagazinare care compun factură consumatorului final. Totodată, liberalizarea pieței gazelor este necesară pentru a se crea un mediu competitiv, transparent și echitabil, atât pentru operatorii din această piață, cât și pentru consumatori.

În urmă cu două zile, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileț, declara că, de la 1 aprilie, prețul final pentru consumatorii casnici ar putea crește cu 1-2%, în urma liberalizării prețului gazelor de producție internă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ