Ministerul Energiei pregăteşte proceduri de recrutare a unor noi manageri în companiile de stat

| 13 apr, 16:28

Ministerul Energiei (ME) va pregăti şi va demara, în următoarele patru luni, proceduri de recrutare a unor manageri profesionişti, în baza OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă în companiile de stat, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Ministerul a dorit să clarifice anumite informaţii vehiculate în spaţiul public pe tema propunerilor pentru funcţiile de conducere în companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, propuneri care au declanşat dezbateri privind gradul de profesionalism al candidaţilor. 

"Precizăm de la început că toate propunerile ME sunt provizorii, pentru o perioadă de 4 luni, timp în care ministerul va pregăti şi va demara procedurile de recrutare pe baza OUG 109/2011 a unor noi membri cu mandate pline, de patru ani. Totodată, înainte de a expune, rând pe rând, motivele care stau la baza propunerilor, vrem să subliniem că demersul de decredibilizare a persoanelor nominalizate, înainte ca acestea să îşi preia mandatul şi să îşi dovedească în indicatori de rezultat expertiza, poate induce percepţii total greşite publicului larg", spun oficialii ministerului. 

Aceştia consideră că un demers mult mai corect ar fi acela de analiză retrospectivă a performanţelor vechilor membrii din aceste structuri de conducere pentru a vedea în ce măsură prelungirea mandatelor acestora ar fi fost sau nu o soluţie optimă pentru companii. 

Ministerul Energiei susţine că a făcut această analiză, iar datele fundamentează neprelungirea mandatelor actualilor membri. 

Astfel, în ceea ce priveşte Hidroelectrica, din datele furnizate de conducerea companiei rezultă că bugetul alocat investiţiilor pentru anul 2016 a fost de 637,4 milioane de lei. Conform aceloraşi date, aceste fonduri ar fi trebuit direcţionate pe trei paliere: pentru investiţiile aflate în derulare, pentru investiţii noi şi pentru modernizări şi retehnologizări. 

"Astfel, pentru investiţiile aflate în derulare compania a investit doar 42% din suma avută la dispoziţie anul trecut (345,4 milioane buget alocat/ 144,7 milioane de lei buget investit), în timp ce, pentru investiţiile noi, deciziile au condus la alocări de capital de doar 3% din bugetul pe 2016 (41,5 milioane lei buget alocat/ 1 milion de lei buget investit)", argumentează ministerul. 

Cât priveşte modernizările şi retehnologizările companiei, planul pe 2016 prevedea investiţii totale de 250,4 milioane de lei. La finalul anului trecut, bugetul consumat a fost de doar 32,4 milioane de lei (13% rată de realizare investiţională). 

Ca atare, ţinând cont de aceste date, prelungirea mandatului acestor reprezentanţi ai statului în Consiliul de Supraveghere ar fi fost un act managerial de natură să întreţină o eficienţă scăzută şi un ritm de lucru în defavoarea companiei, consideră ministerul. 

"În acelaşi timp, aducem în discuţie şi faptul că procesul de recrutare demarat anul trecut a fost contestat de mai mulţi candidaţi, inclusiv de Fondul Proprietatea, subliniindu-se posibile conflicte de interese şi nereguli în derularea procedurii de selecţie a membrilor în Consiliului de Supraveghere al companiei. Ca atare, selecţia unor specialişti din lista furnizată de compania de recrutare nu poate fi posibilă în condiţiile suspiciunilor privind corectitudinea concursului în toate etapele sale. De aceea, în prezent Corpul de Control al ministrului verifică legalitatea procesului de selecţie iniţiat anul trecut pentru a stabili dacă procedura trebuie reluată", au mai spus reprezentanţii ministerului. 

În ceea ce priveşte situaţia Nuclearelectrica (SNN), discuţiile mediatice s-au axat pe numele a două persoane propuse să ocupe poziţii în Consiliul de Administraţie, respectiv Daniela Lulache şi Bogdan Stănescu. Ministerul precizează că aceste propuneri nu îi aparţin, ci au fost făcute de un acţionar minoritar al producătorului de energie. 

"Reamintim şi că, la solicitarea ME, Corpul de Control face verificări la SNN în contextual rezilierii contractului dintre SNN şi CNU care a vulnerabilizat ciclul nuclear integrat al României. Şi în cazul Nuclearelectrica există, inclusiv la nivelul acţionarilor minoritari, nemulţumiri legate de performanţa economică din ultimii ani a companiei, ceea ce nu încurajează prelungirea mandatului actualilor reprezentanţi din Consiliul de Administraţie", se mai arată în comunicat. 

În cazul Romgaz, un argument pentru schimbarea actualilor membri ai Consiliului de Supraveghere îl reprezintă investiţiile pe care le are în pregătire Romgaz, atât pe partea producerii de energie electrică pe bază de gaze naturale, cât şi pe partea de stocare a gazelor în perspectiva începerii exploatărilor în perimetrele din Marea Neagră, mai susţin reprezentanţii ME. 

"În final, reiterăm faptul că performanţa persoanelor propuse de Ministerul Energiei poate fi evaluată după asumarea mandatului şi nu înainte ca acesta să înceapă. Totodată, menţionăm că Ministerul Energiei va evalua atent activitatea tuturor acestor persoane, chiar şi în condiţiile unor mandate provizorii, şi va lua deciziile care se impun în funcţie de activitatea pe care aceştia o vor derula", au încheiat oficialii ministerului. 

La Hidroelectrica, propunerile pentru Consiliul de Supraveghere sunt următoarele: Ioana-Andreea Lambru, Dorin-Liviu Nistoran, Gheorghe-Gabriel Gheorghe, Laurenţiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuţeanu şi Andreea Negru-Ciobanu. 

La Romgaz sunt propuşi pentru Consiliul de Administraţie Bogdan-Nicolae Stan (preşedintele ANAF), Alexandru Chirilă, Gheorghe-Gabriel Gheorghe şi Virgil-Marius Metea (actualul director general). 

Lista celor propuşi pentru Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica: Daniela Lulache (actualul director general), Robert Tudorache (secretar de stat), Bogdan Stănescu, Florin Tătar, Eva-Georgeta Andreaş, Cristian-Romulus Anton, Cristian Gentea şi Ionuţ Mişa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ