Ministerul Justiţiei anunţă dezbatere publică de 150 de minute pentru ordonanţele lui Iordache

| 26 ian, 16:38

Ministerul Justiţiei a anunţat joi că proiectele celor două ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale vor fi dezbătute luni într-o şedinţă publică la minister. Numărul maxim de persoane care pot participa la discuţii este de 50, iar timpul alocat fiecărei intervenţii se rezumă la 3 minute, ceea ce înseamnă că întreaga dezbatere va dura cel mult două ore şi jumătate.

 

Ministerul Justiţiei a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că organizează o dezbatere publică pe marginea celor două proiecte de ordonanţă de urgenţă care poartă semnătura lui Florin Iordache, întâlnirea urmând să aibă loc luni, pe 30 ianuarie la sediul instituţiei, se arată într-un comunicat de presă.
„Dezbaterea este organizată în temeiul art.7 alin.(9) din Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată" şi va fi organizată într-o sală cu o capacitate maximă de 50 de persoane, fiecare dintre ele având dreptul să ia cuvântul timp de trei minute. Aceasta înseamnă că întreaga dezbatere va dura cel mult două ore şi jumătate, după care Guvernul va anunţa, cel mai probabil un punct de vedere final asupra celor două documente.
Înscrierea participanţilor se va face prin transmiterea unui mesaj la adresa [email protected] până pe 27 ianuarie 2017, la ora 12.00, iar în cazul asociaţiilor, numărul participanţilor este de două persoane pentru fiecare instituţie. Pe aceeaşi adresă vor fi primite şi propuneri şi observaţii în legătură cu cele două proiecte, iar dezbaterea va avea loc în Sala de consiliu a ministerului.
Pe 18 ianuarie, Ministerul Justiţiei a publicat pe site-ul instituţiei cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă, după ce aceste două acte normative nu au mai figurat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, la care şi-a făcut apariţia preşedintele Klaus Iohannis, nu înainte de a discuta cu premierul Grindeanu şi cu ministrul Justiţiei.
La începutul şedinţei pe care a prezidat-o atunci, Iohannis a anunţat că şeful guvernului i-a promis că cele două ordonanţe nu vor apărea „peste noapte” pe ordinea de zi a niciunei şedinţe de Guvern. La finalul acesteia, premierul Grindeanu a precizat că nu este împotriva modificării legii privind graţierea. „Eu cred că tot aşa de constituţional cum a venit preşedintele Klaus Iohannis să prezideze şedinţa de Guvern, tot aşa de constituţional este să dăm o ordonanţă să modificăm legea”, a spus premierul. La rândul său, ministrul Justiţiei, Florin Iordache a anunţat că a elaborat două acte normative. „Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative care sunt în dezbatere publică. Vizează graţierea, nu amnistia. Al doilea vizează hotărârile Curţii Constituţionale. Ministerul Justiţiei şi le-a asumat sub semnătura mea”, a spus Iordache, precizând atunci că documentele au fost transmise spre consultare şi organizaţiilor profesionale.
„Eu mi-am asumat proiectele şi merg cu ele. Ce va decide Guvernul, nu ştiu ce va decide. Dar eu mi-am asumat proiectele. Cele două proiecte pe care le-am propus ministerului, ministerul le-a lucrat si le-a completat. Eu, ministrul Justiţiei, nu le retrag. Ce face Guvernul, nu ştiu ce face Guvernul. N-am premier în ţară şi nu ştiu care e decizia Guvernului", a declarat Iordache pentru gândul în perioada în care primul ministru Sorin Grindeanu era plecat, împreună cu Liviu Dragnea, în Statele Unite, la ceremonia de învestire a lui Donald Trump.
Ulterior, menţinerea celor două proiecte a determinat proteste masive, zeci de mii de oameni ieşind în stradă la sfârşitul săptămânii trecute pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de cele două acte normative aflate în dezbatere publică. În plus, şi şefii instituţiilor judiciare s-au declarat împotriva adoptării unor astfel de modificări, procurorul general al României, Augustin Lazăr, vorbind despre dezincriminarea infracţiunilor de abuz în serviciu şi a conflictului de interese.

 

 

Tag-uri: Florin Iordache
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ