Ministerul Mediului: România nu este afectată de incendiile de vegetaţie din zona Cernobîl

| 02 iul, 17:43

Staţiile de monitorizare a calităţii aerului din România, de la graniţa cu Ucraina, nu au înregistrat până în prezent nicio creştere cu semnificaţie radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului, ca urmare a incendiilor de vegetaţie din zona Cernobîl, informează Ministerul Mediului.

Incendii de vegetaţie izbucnite în apropierea fostei centrale nucleare Cernobîl au generat creşterea nivelului de radiaţii în zonă, au anunţat autorităţile ucrainene.

Conform datelor de ultimă oră comunicate de către Ambasada României de la Kiev, în baza informaţiilor transmise de Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Kiev, joi dimineaţă au fost stinse incendiile de pe toate suprafeţele de iarbă, în prezent continuând localizarea şi stingerea suprafeţelor de turbă care ard mocnit, informează Ministerul Mediului, apelor şi Pădurilor (MMAP), scrie Digi24.

Măsurătorile efectuate până în prezent demonstrează că modificările parametrilor de radiaţie, cu excepţia perimetrelor incendiilor, nu depăşesc normele stabilite pentru fiecare regiune din Ucraina, iar în Kiev se află în limitele normale ale fondului natural, au transmis Ambasadei României cele două autorităţi ucrainene responsabile de verificarea nivelului de radioactivitate - Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspecţia de Stat pentru Reglementare Nucleară a Ucrainei.

Citeşte şi:  ALERTĂ RADIOACTIVĂ la graniţa României. Radiaţiile la Cernobîl, de ZECE ORI mai mari decât limita normală

„Totodată, staţiile de monitorizare a calităţii aerului din România, de la graniţa cu Ucraina, nu au înregistrat până în prezent nicio creştere cu semnificaţie radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului pe teritoriul naţional, aşadar România este în afara oricărei stări de îngrijorare ca urmare a evenimentelor petrecute la centrala nucleară de la Cernobâl. Mai mult decât atât, conform modelului de dispersie şi a prognozei întocmite de Administraţia Naţională de Meteorologie, norul de fum format în urma incendiului nu va pătrunde în România în următoarele 36 de ore”, se arată în comunicatul MMAP.

Ministerul Mediului a dat dispoziţie Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului să monitorizeze atent, 24 din 24 de ore, calitatea aerului din România, prin staţiile de monitorizare.

În acelaşi timp, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza modelul de prognoză pentru încă 36 de ore, în cursul dimineţii de mâine.

Potrivit informaţiilor publicate online de autorităţile ucrainene, incendiile de vegetaţie afectează de câteva zile 130 de hectare de teren, în zonele Buriakivka şi Vektor.

Inspecţia de Stat pentru Reglementare Nucleară a Ucrainei măsoară constant nivelul radiaţiilor, constatând o creştere a concentraţiilor de cesiu 137 în zona satului Poliske.

Potrivit postului Russia Today, nivelul de cesiu radioactiv ar depăşi de aproximativ zece ori concentraţiile normale din atmosferă.

Autorităţile ucrainene au mobilizat 117 pompieri şi 24 de unităţi pentru stingerea incendiilor de vegetaţie din apropierea centralei nucleare Cernobîl, dezafectată şi izolată după accidentul industrial din aprilie 1986.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ