Ministerul Sănătăţii ia măsuri pentru siguranţa pacienţilor

| 23 apr, 2013

Ministerul Sănătăţii va implementa un proiect pentru siguranţa pacientului în operaţii, după un model al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Proiectul are la bază un protocol al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind procedurile de siguranţă a pacientului pentru orice intervenţie chirurgicală, care este, deja, aplicat în mai multe ţări.

"În două-trei săptămâni vom pune pe site protocolul OMS, după ce vom obţine avizul organizaţiei. Un astfel de protocol este aplicat deja în Spitalul Filantropia din Capitală", a spus secretarul de stat Adrian Pană, care a dat ca exemplu fişa privind riscurile anestezice, pe care medicul anestezist o bifează în faţa pacientului.

Controalele din saloanele de coafură-cosmetică, monitorizate

"Este foarte important ca populaţia să fie conştientă de riscurile la care se expune şi să ceară, de exemplu, atunci când merge la frizerie, să vadă dacă briciul este steril sau dacă la cosmetică produsele au fost sterilizate înainte de utilizare. La medic se poate vedea simplu acest lucru, întrucât el desigilează acul, seringa în faţa pacientului, iar acestea sunt de unică folosinţă", a mai spus Pană.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că, din păcate, organismele de control nu sunt foarte active, de aceea se gândeşte la reînfiinţarea Inspecţiei Sanitare de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Declaraţiile au fost făcute cu ocazia semnării, de către ministrul Sănătăţii, a unui Acord de Parteneriat cu Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, coordonată de Vasile Barbu. Eugen Nicolăescu a spus că aceste parteneriate cu asociaţiile de pacienţi au rolul de a ajuta la implementarea strategiilor naţionale, întrucât orice măsură trebuie luată după ce s-a stat de vorbă cu pacientul.

Ministerul Sănătăţii va elabora, până la sfârşitul acestui an, viitoarele programe naţionale şi proiecte de prevenţie pentru perioada 2014-2016, a mai spus Nicolăescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ