Nicolaescu vrea să reia programul naţional de evaluare a sănătăţii populaţiei

| 10 mai, 2013

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a afirmat că are în intenţie să reia programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, urmând să se stabilească când şi sub ce formă.

Ministrul a prezentat vineri, la Palatul Parlamentului, rezultatele programului naţional de evaluare a sănătăţii populaţiei desfăşurat în 2007-2008. El a afirmat că acest program trebuie reluat deoarece s-a dovedit că valoarea lui creşte în timp.

Eugen Nicolăescu susţine că programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei desfăşurat în 2007-2008 a fost poate cel mai important pe linie de prevenţie, iar concluziile desprinse vor fi avute în vedere la stabilirea pachetului minim de bază pentru servicii medicale.

Programul a fost finanţat exclusiv din taxa pe viciu şi peste 10.730.814 persoane, din care 8.979.934 adulţi şi aproximativ 1.750.000 copii au putut beneficia de el.

În urma analizării datelor programului a reieşit că 20% dintre oamenii care şi-au făcut analizele prin intermediul acestuia au descoperit că sufereau de afecţiuni despre care nu ştiau. Totodată, s-a evidenţiat consumul excesiv de sare şi alcool. 53,8% din populaţie consumă sare în cantităţi mari. Bărbaţii consumă mai mult alcool decât femeile mai ales în mediul rural, iar depresia creşte odată cu vârsta şi se întâlneşte mai ales la femei.

Principalele patologii depistate au fost hipertensiunea arterială, tulburări metabolice, hepatite, diabet tip II, anemii, tuberculoză, cancer şi boli cardiovasculare, iar la 20% dintre persoanele evaluate a fost descoperită cel puţin o afecţiune care nu-i era cunoscută.

Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că are în vedere să dezvolte o serie de programe de prevenţie secundară, cum ar fi cel pentru populaţia tânără şi în acest sens va colabora cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ