Ministrul Agriculturii: Plata integrală a subvențiilor pe suprafață către fermierii români va începe în martie

| 14 ian, 20:11

Plata integrală a subvențiilor pe suprafață către fermierii români va începe cel mai probabil în luna martie, a anunțat, joi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

'În urma analizei pe care am avut-o cu Agenția de Plăți și cu furnizorul de soft pentru modulul de plăți într-o primă fază, analizând toate cerințele care trebuie îndeplinite, a fost avansată data de 27 aprilie 2016. Ulterior, discutând pe o procedură pe care ne-a impus-o Curtea de Conturi în ceea ce privește elaborarea contractului și stabilirea exactă a detaliilor pentru realizarea modulului respectiv, am ajuns la a câștiga o lună. Sper ca în martie, cel târziu, să începem plățile', a explicat ministrul Agriculturii.

Plata avansului pe suprafață a fost acordată cu întârziere din cauza unor disfuncționalități ale sistemul informatic care controlează distribuția subvențiilor, angajații APIA fiind nevoiți să prelucreze manual o parte din cererile depuse de fermieri. Consorțiul SIVECO-Teamnet este dezvoltatorul modulului cu care lucrează APIA, iar pentru plata integrală a subvenției este nevoie de un nou modul informatic ce trebuie realizat tot de asocierea SIVECO — Teamnet, în baza unui contract-cadru din 2014, în valoare totală de 28 milioane euro fără TVA.

Potrivit datelor APIA, până la termenul limită, 30 noiembrie, peste 602.000 de fermieri care au depus cereri de plată în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafață (SAPS) — Campania 2015 au primit 255,448 milioane de euro drept avans pentru o suprafață de 5,75 milioane de hectare.

Cuantumul pentru plata SAPS — Campania 2015 este de 77,42 euro/ha, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 900 privind reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbție a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăți directe și pentru măsuri de piață în agricultură, precum și a ajutoarelor specifice care se finanțează din Fondul European de Garantare Agricolă.

Plata în avans poate fi acordată în procent de până la 70% din valoarea totală a plăților directe iar România a acordat un avans de aproximativ 53 euro/ha.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ