Ministrul Comunicaţiilor, SORIN GRINDEANU: Nu sunt bani în buget pentru votul electronic

| 09 apr, 16:40

Ministrul Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Timişoara, că nu sunt bani în buget pentru un vot electronic, dar că dacă această problemă nu va fi reglementată curând, s-ar putea  să apară "perturbaţii" mai mari decât la votul clasic.

"Nu sunt bani în buget pentru votul electronic, deoarece nu avem un cadru legislativ. Dacă nu este foarte bine reglementat s-ar putea să existe perturbaţii mai mari decât la votul clasic. Votul electronic ar însemna că îţi iei un card pe care îl foloseşti cu o parolă. S-ar putea să fie unii foarte interesaţi să fie doritori de achiziţionarea de carduri. Se poate ajunge la o viciere care nu e tocmai democratică. De aceea, e nevoie mai întâi de o reglementare a cadrului legal", a declarat Grindeanu.

"E clar că au existat probleme la vot, dar să ştiţi că dincolo de lucrurile anormale, eu cred că ar fi normal să facem ce fac şi alţii. Sper să nu greşesc, dar de exemplu în Germania sau în Franţa, ca să poţi să votezi când nu te afli pe teritoriul ţării trebuie să te înscri la consulate, astfel încât să fie calibrate secţiile de votare, să ştie ce costuri implică", a mai spus Grindeanu, subliniind că oamenii care se află în străinătate și doresc să voteze trebuie să anunțe în prealabil, așa cum se întâmplă şi în alte ţări.

De asemenea, ministrul comunicațiilor a mai adăugat că susține ideea ca Autoritatea Electorală Permanentă să organizeze alegerile.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu anunţa, în 19 martie, că  proiectul de lege privind votul prin corespondenţă a fost definitivat și va fi transmis tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv la cabinetele preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, şi premierului Victor Ponta.

Conform proiectului, alegătorul poate depune cererea de vot prin corespondenţă în timp de 30 de zile de la data convocării alegerilor.

Cererea alegătorului, care trebuie adresată Autorităţii Electorale Permanente (AEP), va fi însoţită de copii nelegalizate ale documentelor care să dovedească cetăţenia română şi adresa de domiciliu sau de reşedinţă.

În 20 martie, premierul Victor Ponta afirma că propunerea PNL ca persoanele din diaspora să se înregistreze pe liste electorale, pentru vot electronic, este corectă şi de bun-simţ, dar trebuie explicat ce înseamnă aceasta, deoarece este posibil ca foarte mulţi cetăţeni să nu vrea să se înscrie, neavând documente în regulă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ