Ministrul de Interne, explicaţii după împuşcarea puiului de urs: Nu există proceduri, s-a acţionat în grabă

| 17 oct, 12:17

La nivelul judeţului Sibiu nu există proceduri referitoare la gestionarea situaţiilor de urgenţă, cum a fost apariţia ursului în oraş, săptămâna trecută, a declarat ministrul de Interne Dragoş Tudorache.

Acesta a arătat că raportul Corpului de Control demonstrează că responsabilitatea aparţine autorităţilor care ar fi trebuit să coordoneze acţiunea, în special şefului poliţiei municipale Sibiu, care era responsabil de conducerea intervenţiei într-o astfel de situaţie. Ministrul de Interne a precizat că va cere analizarea măsurilor care trebuie în condiţiile în care s-a acţionat „în grabă", pentru că în momentul în care animalul a fost împuşcat „nu mai exista un pericol iminent pentru viaţa oamenilor, era o curte bine delimitată unde se putea încerca tranchilizarea".

După ce, la finalul săptămânii trecute, preşedintele Klaus Iohannis a condamnat modul în care autorităţile de la Sibiu au intervenit în cazul puiului de urs care a fugit prin oraş, arătând că s-a acţionat total dezorganizat, ministrul de Interne Dragoş Tudorache a arătat luni că în judeţul Sibiu nu există o procedură prin care să fie gestionate situaţiile de urgenţă la fel ca aceea care a apărut în cazul puiului de urs ajuns în oraş şi că au fost făcuţi deja primii paşi pentru elaborarea acestor protocoale.

„În primul rând, în astfel de situaţii când avem prezenţa unor animale sălbatice în zone populate cu potenţial periocol, e nevoie de instituirea comandamentului de urgenţă la nivel local, coordonat de autorităţile locale care pot interveni pentru prinderea în viaţă a animalului. Judeţul Sibiu este un caz de bună practică în ceea ce priveşte modul în care aceste practici au fost prinse, dar nu există o asemenea procedură clară, referitoare la modul în care se convoacă un astfel de comitet la nivel local, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă", a declarat Tudorache.

Ministrul a precizat că raportul Corpului de Control reţine şi o responsabilitate a cadrelor care au gestionat situaţia, în special al şefului poliţiei municipale din Sibiu care trebuia să coordoneze intervenţia. În ceea ce priveşte momentul în care s-a decis împuşcarea animalului, Tudorache a precizat că, probabil, principala motivaţie a fost aceea de a se asigura că nu există riscuri referitoare la populaţie, dar că acest considerent nu scuză în niciun caz graba cu care s-a acţionat.
„Motivaţia principală a fost aceea de a se asigura că nu există riscuri cu privire la populaţie, dar nu scuză graba nu care s-a luat decizia de împuşcare a ursului. Voi cere să se analizeze care sunt măsurile potrivite pentru această grabă şi acest mod în care s-a finalizat acţiunea. Voi trimite raportul şi Inspectoratului Judeţean Sibiu şi Inspectoratului General al Poliţiei Române, ca să aibă toate elemente. Din punctul meu de vedere, există o responsabilitate pe acestă decizie finală luată de şeful inspectoratului municipal de poliţie. (...) Înţeleg că la acel moment nu mai exista un pericol iminent pentru viaţa oamenilor, era o curte bine delimitată unde se putea încerca tranchilizarea", a explicat Dragoş Tudorache.
Ministrul de Interne a ţinut, însă, să specifice că au fost făcuţi primii paşi pentru elaborarea procedurilor necesare, în colaborare cu Ministerul Mediului, şi că, după suspendarea ordinului de ministru referitor la cotele de vânătoare, deja se începuse lucrul la stabilirea de protocoale la nivel naţional care să funcţioneze ca o „umbrelă" şi pentru cele la nivel local: „Situaţia de la Sibiu ne dă un imbold, până la finalul acestei săptămâni vom încerca să avem bine finalizată această procedură între MAI şi Ministerul Mediului, iar propunerea de la Ministerul Mediului este ca Jandarmeria Română să fie cea care preia competenţa pentru astfel de intervenţii", a mai spus Tudorache.
Joi, preşedintele Klaus Iohannis a condamnat modul în care autorităţile de la Sibiu au intervenit în cazul puiului de urs care a fugit prin oraş, ajungând să îl împuşte într-o dezorganizare totală. „Am urmărit stupefiat acele imagini cu un urs care se plimbă prin oraş şi pur şi simplu e împuşcat. Cum e posibil să existe ISU, Poliţie, poliţie locală, să se adune 50 de oameni la urs, efectiv, să strige toţi pe acolo şi în final, în loc să vină cineva de la DSV sau ISU cu o puşcă cu tranchilizante, cineva a zis împuşcati-l, că poate e periculos?”, s-a întrebat preşedintele. Iohannis a spus că un urs liber prin oraş nu este un dezastru natural, dar emoţia negativă creată de uciderea sa este comparabilă cu cea din cazul unui atac terorist. În ambele cazuri, trebuie să existe proceduri simple şi clare pe care autorităţile de intervenţie să ştie să le aplice, a mai spus Iohannis.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ