Ministrul de Interne vrea să acceseze fonduri europene de cinci ori mai mari decât bugetul ministerului, în acest an

| 09 feb, 17:50

Ministrul de Interne, Lucian Bode, anunţă că îşi propune să crească de cinci ori bugetul ministerului pe care îl conduce prin accesarea de fonduri europene, în condiţiile în care peste trei sferturi din bugetul MAI este alocat plăţii salariilor şi pensiilor angajaţilor din sistem. El reafirmă nevoia de reformare în sistemul public, inclusiv în Ministerul Afacerilor Interne.

 

"Eu cred că bugetul MAI pentru anul 2021 este în egală măsură foarte complicat de realizat, dar şi foarte simplu. De ce este foarte simplu? Pentru că 76% din buget se duce către două componente: cheltuielile de personal, respectiv pensii. Avem aproape 129.000 de angajaţi în plată şi peste 87.000 de pensionari. Deci 76% din buget merge aici, şi atunci m-am gândit de unde aş putea să aduc mai mulţi bani la buget în acest an şi să am o creştere faţă de anul trecut. Şi o creştere de aproape 500% - vorbim de aproximativ 500 de milioane de euro - îmi propun să o aduc din fonduri europene”, a declarat Lucian Bode, luni seară, la Digi 24.
Acesta a menţionat că aproape 700 de milioane de euro sunt disponibile din actualul exerciţiu financiar al UE, iar alte 1,3 miliarde de euro pot fi atrase de MAI din PNRR în perioada 2021-2026, banii europeni urmând a fi utilizaţi pentru investiţii.
Ministrul de Interne a vorbit şi despre ceea ce îşi propune Executivul în privinţa bugetului pentru anul în curs.
"Coordonatele mari sunt deficit undeva la 7% asumat atât la nivel politic, cât şi la nivelul dialogului cu partenerii noştri europeni, investiţii (...) ne propunem o ţintă de aproximativ 60 de miliarde de lei investiţii publice, din care 50% fonduri europene nerambursabile. De asemenea, ne propunem să reducem cheltuielile. (...) Anul acesta va fi un an al reformelor, reforme absolut obligatorii pentru sistemele publice, pentru că cel mai mare păcat într-un sistem public este resursa umană. Dacă într-un sistem public resursa umană este insuficientă, dacă este slab pregătită profesional şi dacă are şi probleme de integritate, prăbuşirea acelui sistem public este asigurată. În aceste condiţii, se impun reforme şi la nivelul MAI, se impun restructurări la nivelul companiilor de stat, dar despre toate aceste coordonate vă va da detalii domnul prim ministru”, a afirmat Bode, potrivit News.ro.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ