Ministrul Educaţiei a găsit vinovatul pentru fenomenul plagiatelor

| 19 iul, 17:56

Şcoala românească a cultivat o cultură a copiatului, iar în această situaţie nu trebuie deloc să surprindă faptul că fenomenul plagiatului a luat o asemenea amploare, mai ales că în sistemul nostru de învăţământ se pune mare accent pe reproducere, spune ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

„Şcoala românească, punând accent în mare măsură pe reproducere şi pe memorizare, a fost un mediu în care s-a cultivat involuntar un fel de cultură a copiatului. Copiem de oriunde putem, de pe internet, de pe referate.ro. Ne complacem în această situaţie ca profesori, sarcina noastră fiind mai uşoară în momentul în care elevul a produs imediat o lucrare şi nu ne asumăm rolul mult mai dificil, acela al pregătirii reale şi a cultivării minţilor acestor tineri care trebuie să funcţioneze mai bine atunci când ies din şcoală.

De aceea, nu trebuie să ne surprindă faptul că fenomenul plagiatului are această amploare în România.

Argumentul pe care îl prezint aici nu vrea să relativizeze vina morală reală pe care o au cei care plagiază. Nu vreau să spun că din cauza faptului că se copiază în şcoala românească plagiatele sunt mai puţin vinovate, vreau să spun că trebuie să reaşezăm învăţământul pe alte traiectorii (...), în care elevul vine la şcoală pentru plăcerea de a afla şi de a învăţa", a spus Mircea Dumitru în cadrul dezbaterii referitoare la noua strategie anticorupţie.

Ministrul Educaţiei a arătat şi că trebuie corectată relaţia dintre elevi şi profesori, în aşa fel încât accentul să cadă pe creativitate şi mai puţin pe memorare şi pe înmagazinarea mecanică de informaţii.

„Nu putem subestima importanţa memoriei, dar memoria este o capacitate cognitivă inferioară altor capacităţi care sunt mult mai importante pentru creativitate, cum ar fi imaginaţia. (...) Insistăm foarte mult pe un tip de şcoală care arată foarte mult ca un sistem de comandă aproape cvasimilitar, în care nu avem în vedere că în faţa noastră stau nişte fiinţe umane, nişte persoane care au drepturi (...), credem foarte mult în această asimetrie dintre elevi şi profesori, în care profesorul este o autoritate deplină şi nu înţelegem că trebuie să fie într-un gen de parteneriat cu tinerii pe care trebuie să-i formeze", a accentuat ministrul Educaţiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ