Ministrul Energiei a ales să doneze pentru 'Cuminţenia Pământului' veniturile încasate din comisiile pe care le prezidează

| 06 oct, 10:02

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, miercuri că a ales să doneze toate sumele pe care le încasează din comisiile şi comitetele pe care le prezidează, ca ministru, pentru 'Cuminţenia Pământului', oficialul menţionând o valoare medie de 7.000 de lei.

'Eu însumi donez toate sumele pe care le încasez din comisiile şi comitetele pe unde legea m-a pus să fiu diriguitor. Scrie în Ordonanţa de Urgenţă că într-o anumită comisie, ministrul Energiei conduce. Activităţile din unele dintre aceste comisii sunt remunerate, iar eu am hotărât ca aceste sume pe care le încasez în calitate de ministru, numit prin lege în aceste comisii, să le donez la Cuminţenia Pământului, pentru că eu cred în această idee. Încasez în medie din aceste comisii în jur de 7.000 de lei', a spus Grigorescu, la Realitatea TV. 

Cele mai noi date, comunicate de către ministrul Culturii, Corina Şuteu, arată că aproape 50.000 de oameni au donat prin SMS în cadrul campaniei pentru achiziţionarea "Cuminţeniei Pământului". 

Ministrul aminteşte şi de cele mai recente sume strânse în cadrul campaniei, respectiv: 70.000 de euro - donaţia vânzării tabloului lui Adrian Ghenie prin Galeria Thaddaeus Ropac; 40.000 euro - donaţie de la Academia Română; 11.327 de euro - donaţia biletelor vândute la Teatrul Naţional Bucureşti, în urma spectacolului "Dineu cu proşti", prin Sindicatul Liber din TNB. 

Guvernul nu a aprobat, miercuri, un act normativ cu privire la achiziţia sculpturii "Cuminţenia Pământului", urmând să găsească în cel mai scurt timp o soluţie echilibrată, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu. Oficialul a adăugat că acest proiect ar putea fi discutat în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. 

Întrebat dacă Guvernul ar avea banii necesari să cumpere "Cuminţenia Pământului" doar din propriile fonduri, Iolu a spus că "Executivul a avut întotdeauna banii necesari". "Guvernul României are bani pentru achiziţionarea unui bun de o valoare (...) patrimonială (...), culturală şi de foarte mare importanţă", a spus purtătorul de cuvând al Executivului. 

Potrivit proiectului de OUG, care a fost publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, statul ar putea acoperi suma necesară achiziţionării operei de artă "Cuminţenia Pământului". 

În nota de fundamentare a actului normativ se precizează că, din cauza faptului că până la închiderea campaniei de subscripţie, pe 30 septembrie, s-au strâns doar în jur de un milion de euro, "se impune ca diferenţa să fie suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, pentru a nu pierde posibilitatea unică de a achiziţiona acest bun de valoare culturală extraordinară". 

Campania de colectă naţională "Brâncuşi e al meu" are ca ţintă strângerea sumei de 6 milioane de euro din donaţii publice până la sfârşitul lunii septembrie. Acestei sume i se adaugă 5 milioane de euro alocaţi de Guvern, pentru ca opera lui Brâncuşi să intre în proprietatea statului, după achiziţionarea de la proprietarii săi actuali. 

În prezent, "Cuminţenia Pământului" poate fi văzută la Muzeul Băncii Naţionale a României, de luni până vineri, între orele 10,00 - 18,00, cu ajutorul unei programări prealabile. Intrarea este gratuită, iar vizitatorii muzeului beneficiază de un tur ghidat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ