Ministrul Teodorovici: România ar putea încasa o nouă sumă record de la UE în această toamnă

| 30 aug, 2013

România ar putea atinge în toamna acestui an un nou nivel record al sumelor încasate din fonduri europene, după reluarea plăţilor pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

'România a avut în luna iulie cea mai mare intrare de fonduri europene de la începutul relaţiei cu Uniunea Europeană, 731 milioane de euro. Sper că acest vârf va fi depăşit încă o dată în lunile următoare, în toamna acestui an, atunci când sperăm, şi sunt deja semnale pozitive, că vom debloca şi ultimul program rămas presuspendat, cel de Competitivitate', a declarat vineri ministrul Fondurilor Europene, într-o conferinţă de presă, la Constanţa. 

Teodorovici a spus că 2013 este 'cel mai greu an din punctul de vedere al fondurilor europene'.

'În primul rând, 2013 este anul de vârf în ceea ce priveşte plăţile, aşa a fost planificat încă din 2006. În al doilea rând, trebuie să soluţionăm deficienţele sistemului pe care Comisia Europeană le-a identificat pentru perioada 2009-2011. În al treilea rând, trebuie ca cele 2,5 miliarde de euro programate ca venituri la bugetul de stat pe 2013 să fie realizate aşa cum prevede Legea bugetului de stat şi, desigur, ultimul punct este următorul cadru financiar - Acordul de Parteneriat pentru 2014-2020 cu tot ceea ce înseamnă acesta: priorităţi de finanţare, structuri de management şi programe operaţionale mai puţine ca număr, o simplificare a sistemului, adică o abordare mult mai pragmatică', a explicat ministrul Eugen Teodorovici.

În primele şapte luni ale acestui an, potrivit Ministerului Fondurilor Europene, Comisia a rambursat României fonduri în valoare de peste 1,46 miliarde de euro.

Teodorovici a afirmat că obiectivul său este ca în perioada 2014-2020 România să atragă încă din primul an sume foarte mari şi a cerut rigurozitate din partea managerilor de proiecte faţă de firmele care execută lucrări, astfel încât cele care nu-şi îndeplinesc obligaţiile la termen să fie penalizate, conform contractelor.

De asemenea, ministrul MFE a anunţat că începând din 5 septembrie se vor semna cele peste 4.000 de proiecte pentru IMM-uri depuse încă din anul 2010 şi că în perioada imediat următoare vor intra în vigoare proceduri simplificate pentru creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene, datorită abrogării Ordinului nr 1.050/2012.

De altfel, în aceeaşi conferinţă de presă, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a solicitat societăţilor care execută lucrări în cadrul proiectelor depuse pe Programul Operaţional Sectorial Mediu să accelereze ritmul lucrărilor, în condiţiile în care Guvernul decontează doar o treime din sumele pe care le-ar putea plăti lunar.

'Fac un apel la tot ceea ce înseamnă constructori care activează în zona mediului, fie că vorbim de infrastructura apă-canal, fie că vorbim de infrastructura de deşeuri, să tureze motoarele la maxim, deoarece ritmul lucrărilor este foarte lent. Guvernul poate deconta de trei ori mai mulţi bani decât o face acum', a subliniat Rovana Plumb.

Cei doi miniştri au participat vineri, la Constanţa, la lansarea proiectului 'Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov'. Proiectul, în valoare de 49.717.619 euro, este implementat de Regia Autonomă Judeţeană de Apă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ