Mircea Duşa: Paza aeriană până în 2017 va fi asigurată cu MIG-urile Lancer

| 12 iul, 2013

Paza aeriană până în anul 2017 va fi asigurată cu MIG-urile Lancer, acestea sunt operaţionale, a declarat vineri ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, la inaugurarea noului sediu al Muzeului Comunicaţiilor şi Informaticii din cadrul Centrului 48 comunicaţii şi informatică strategice.

"O să vă dau şi o ştire de senzaţie, dar nu astăzi, ci de Ziua Aviaţiei Militare, peste două săptămâni, legat de avioanele de vânătoare MIG, ca să vedeţi că sunt operaţionale şi nu prezintă niciun pericol pentru piloţii militari care sunt îndrăgostiţi de ele", a afirmat ministrul Duşa, citat de Agerpres.

El a precizat că, în contextul în care şeful statului a promulgat deja Legea privind achiziţia avioanelor F-16, "România va trebui să facă acest efort pentru ca, până în 2017, să creeze acea capabilitate militară legată de aviaţia de vânătoare, pentru a putea asigura Poliţia aeriană şi celelalte misiuni de luptă ale aviaţiei de vânătoare mai complicate, respectiv atacul aer-aer, aer-sol, şi chiar dacă avioanele acestea nu sunt noi, ele vor fi modernizate de către partea portugheză şi cea americană, în ceea ce priveşte partea mecanică, iar din punctul de vedere al războiului electronic ele vor fi dotate cu sisteme de ultimă generaţie".

El a spus că primele avioane de acest tip vor fi livrate României din anul 2015.

Activitatea de vineri la care a participat ministrul Apărării Naţionale s-a desfăşurat cu prilejul Zilei transmisioniştilor militari şi a sărbătoririi, în data de 14 iulie, a 140 de ani de la înfiinţarea armei Comunicaţii şi informatică.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi decretul privind promulgarea Legii pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Faza 1 a Etapei de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului ''Avion multirol al Forţelor Aeriene''.

Pe 19 iunie, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind achiziţionarea de avioane multirol, act normativ care a fost la sfârşitul lunii iunie adoptat şi de Camera Deputaţilor.

România ar urma să aibă o escadrilă de 12 avioane de tip F-16 achiziţionate din Portugalia, avioane ce vor putea fi folosite din 2017, atunci când va expira resursa de zbor a aparatelor MIG 21 Lancer, declara recent ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

România şi Portugalia au avut ca termen luna iunie pentru finalizarea negocierilor privind achiziţionarea avioanelor de tip F-16, aparatele urmând a fi cumpărate la mâna a doua de la portughezi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ