Mircea Fechet, ministrul Mediului: Sistemul Garanţie-Returnare este probabil primul parteneriat public-privat de succes

| 27 noi, 19:20

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat luni, la inaugurarea primei staţii de stocare şi numărare a ambalajelor colectate prin Sistemul Garanţie Returnare, inaugurată la Bonţida (Cluj), că sistemul Garanţie-Returnare, care va demara peste 3 zile, este probabil primul parteneriat public-privat de succes şi este cu siguranţă cel mai mare astfel de parteneriat.

 

Fechet a precizat că e nevoie de aceste centre, pentru că cetăţenii îşi încheie misiunea imediat ce introduc ambalajul în fanta de colectare şi apoi începe o cursă contra cronometru pentru ca fiecare dintre cele 7 miliarde de PET-uri, de sticle sau de doze de aluminiu să ajungă în fabricile de reciclare.
"Ştiu cât de mult s-a muncit în ultimele luni, în ultimii ani. S-a muncit "pe brânci" pentru ca astăzi să putem fi aici, la Cluj, la Bonţida, unde inaugurăm în sfârşit primul centru de sortare şi de numărare al SGR. Avem nevoie de aceste centre, pentru că cetăţenii îşi încheie misiunea imediat ce introduc ambalajul în fanta de colectare. Însă, în acel moment începe o cursă contra cronometru pentru ca fiecare dintre cele 7 miliarde de PET-uri, de sticle sau de doze de aluminiu să ajungă acolo unde le este locul, respectiv în fabricile de reciclare, acolo unde generăm locuri de muncă şi investiţii”, a declarat ministrul Mediului.
Mircea Fechet a precizat că ”sistemul Garanţie-Returnare este probabil primul parteneriat public-privat de succes şi este cu siguranţă cel mai mare astfel de parteneriat”.
”Pot să spun în numele Ministerului că statul român şi-a făcut datoria în ceea ce îl priveşte. Fabrica din faţa mea este o dovadă că şi partea privată şi-a făcut datoria, iar principalul beneficiar al acestui sistem de garanţie-returnare este, fără îndoială, cetăţeanul. Românii sunt cei care vor beneficia cel mai mult de cel mai mare proiect de economie circulară, de management al deşeurilor în România în ultimii 30 de ani. Mai sunt doar 3 zile până când SGR va începe. (..) voi fi printre primii care vor introduce un PET într-un aparat de colectare”, a completat Fechet.
Ministrul mediului a mulţumit conducerii RetuRO şi celor deja 80 de angajaţi, ”care au muncit până azi inclusiv să ridice această hală să pună în funcţiune toate acele utilaje”.
”Mulţumesc în avans pentru efortul pe care îl fac, mai ales celor care sunt îngrijoraţi şi azi referitor la cum va funcţiona. Mă refer la micii comercianţi, la micile magazine din satele din România, la micii producători care se întreabă azi cum îi va afecta SGR. Le transmit să fie optimişti aşa cum suntem şi noi pentru că vom transforma România din ţara depozitării în ţara reciclării. Aşadar, haideţi să facem România mai curată. Haideţi în hora reciclării!", a spus Fechet în discurs.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ