Mircea Geoană crede că Ucraina va fi unul dintre 'egalii în jurul mesei NATO' la Summitul de la Vilnius

| 30 iun, 18:49

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, la o întâlnire cu cadre didactice şi studenţi militari, că Ucraina va fi "unul dintre egalii în jurul mesei NATO" şi va primi "asigurări de securitate" la Summitul de la Vilnius (11-12 iulie), capitala Lituaniei, unde se va face un "upgrade de relaţie politică.

 

"Evident, decizia cu privire la nivelul următoarei relaţii politice a NATO cu Ucraina va fi luată de liderii noştri la Vilnius. Eu nu pot să anticipez ceea ce liderii noştri vor decide. Dar există o conversaţie şi o decizie deja, să facem upgrade de relaţie politică, înlocuind actuala Comisie NATO-Ucraina în Consiliul NATO-Ucraina, ceea ce va face ca ucrainenii să fie nu membri NATO, dar să fie unii dintre egali în jurul mesei NATO; vor fi între Turcia şi Marea Britanie, deci nu aici pe post de invitat, ci acolo, cu toate consecinţele legate de capacitatea noastră de a lucra împreună cu dânşii şi a lua decizii împreună cu privire la securitatea naţională şi la viitorul Ucrainei. Ucraina va deveni membru al familiei euroatlantice. Uniunea Europeană i-a invitat, noi, la Bucureşti, la Summitul de la Bucureşti, am decis că vor deveni membri ai noştri. Care este momentul în care există consens în cadrul NATO şi există condiţii în Ucraina pentru a putea să-i invităm este o chestiune politică şi probabil că liderii noştri vor avea până la summit şi la summit câteva alte componente", a spus Mircea Geoană.
Geoană susţine sprijinirea Ucrainei pe termen mediu şi lung, pentru a putea rezista presiunii ruseşti. "De-a lungul timpului, Rusia riscă să redevină periculoasă", chiar dacă Ucraina va câştiga acest război, a afirmat Mircea Geoană.
"Discutăm nu despre garanţii de securitate, probabil că se va discuta, se discută deja - vom aştepta să vedem care e forma în care se cristalizează acest lucru, probabil nu prin NATO, într-o geometrie un pic mai variabilă - despre asigurări de securitate, care înseamnă că de fapt avem un sistem integrat şi pe termen mediu şi lung de a sprijini Ucraina să poată să reziste în faţa unei presiuni ruseşti. Chiar dacă acum sperăm să aibă mai puţine şanse - şi cred că Ucraina va izbândi în această luptă -, de-a lungul timpului, Rusia riscă să redevină periculoasă", a arătat Mircea Geoană.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat în urmă cu o săptămână că Ucraina se aşteaptă ca la Summitul NATO din iulie să primească un semnal clar şi o "formulă" de a deveni membră a Alianţei, a relatat Reuters, citat de către AGERPRES.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vizitat vineri, la Sibiu, Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO şi Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" Sibiu.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ