"Mitropolia Moldovlahiei", MARCĂ ÎNREGISTRATĂ: Pentru a proteja imaginea BOR

| 10 apr, 2014

Arhiepiscopia Romanului și a Bacăului a cerut OSIM înregistrarea denumirii "Mitropolia Moldovlahiei", pe care o are "mitropolia" din localitatea Secuienii Noi (Neamţ), la care slujesc preoți caterisiți de Biserica Ortodoxă Română.

Cererea de înregistrare ca marcă a denumirii "Mitropolia Moldovlahiei" a fost depusă în 27 martie la OSIM de către Arhiepiscopia Romanului și a Bacăului.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și a Bacăului au declarat, joi, că o astfel de măsura a fost necesară pentru a putea proteja imaginea BOR.

"Înregistrarea titulaturii de Mitropolia Moldovlahiei constituie măsura legală de protejare a valorilor ortodoxiei, precum și a denumirii specifice acesteia, în fața acțiunilor unor persoane fizice sau grupări asociative care se folosesc de specificul Bisericii noastre, prejudiciind imaginea uneia dintre cele mai apreciate instituții românești, fie în scopul manipulării opiniei publice, fie pentru beneficii personale ori pentru a-și însuși bunuri care au aparținut sau aparțin Bisericii Ortodoxe Române", a declarat preotul Costel Gherasim, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Reprezentanții "mitropoliei" private au spus că nu știu despre acest demers al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și că se vor întruni duminică pentru a discuta despre acest aspect.

Ei susțin că o astfel de măsură nu îi poate influența în mod direct fiindcă denumirea completă a "mitropoliei" conține, în acte, și cuvântul "autonomă". Prin urmare, ei cred că vor putea folosi în continuare fără probleme această denumire.

La Secuienii Noi, la cinci kilometri de oraşul Roman din judeţul Neamţ, funcţionează o biserică privată transformată recent în "Mitropolia Moldovlahiei", la care slujesc mai mulţi preoţi caterisiţi.

Biserica a fost înfiinţată de fostul preot Mihail Claudiu Vasilache, caterisit de Arhiepiscopia Romanului şi a Bacăului pentru că a divorţat şi s-a recăsătorit de două ori şi pentru că "a deschis cartea" pentru credincioşii care călcau pragul parohiei sale, ghicindu-le viitorul în paginile Evangheliei.

El nu s-a conformat deciziei Bisericii Ortodoxe Române şi a înfiinţat în curtea casei sale o biserică privată, pe care a afiliat-o, ulterior, ca o fracţiune desprinsă din Biserica Ortodoxă Ucraineană, intitulată Biserica Creştin Ortodoxă după Vechiul Calendar, unde a fost repus în tainele preoţiei.

Iniţial, acesta a înfiinţat "Asociaţia Sfânta Cruce - Secuiană", a ridicat biserica privată în curtea locuinţei sale din Secuieni, pe care a transformat-o întâi în vicariat, apoi, după ce a fost hirotonit într-o ceremonie la care a participat tot sinodul fracţiunii din Ucraina, a transformat-o în mitropolie - "Mitropolia Moldovlahiei".

"Mitropolitul" de la biserica privată susţine că a fost hărţuit de către reprezentanţii BOR mai mulţi ani la rând, până când s-a afiliat Mitropoliei din Kiev, Ucraina. Într-un comunicat transmis în 21 martie, reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei îi îndemnau pe credincioși să fie vigilenți cu privire la gruparea schismatică de la Secuienii Noi şi îi acuzau pe foștii preoți de anarhism, reafirmând că "gruparea nu este recunoscută şi nu se află în comuniune cu nicio biserică ortodoxă canonică".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 iun, 2014
Iustin Pârvu
Dacă crezi că e momentul să se facă liturghie,
Pune-ţi sutana de aur, prinde-ţi părul c-o scufie.
Dacă vrei să dai cu-agheasmă ca să strângi de-o mică plasmă,
Ia busuiocul din grădină, bagă schema cea divină.
Orice moliftă îţi place, fă acuma cum îţi spun,
Vezi tămâia care zace şi mai dă-i cu fum !

Bagă clopotul mai tare dacă vrei să mântuieşti,
Bagă-ţi limba în icoane dacă vrei să preaslăveşti !
Bagă clopotul mai tare dacă vrei s-o arzi divin,
Bagă-ţi capu-n pangar, bagă-ţi capu-n pelerin !

Daca vrei să schimbi oraşul, dacă nu-ţi mai place Iaşiul,
Ia o nouă parohie, mai avută ca să fie,
Bagă cântul mult mai tare, ia un sponsor mai cu stare !
Daca ai intenţii bune dar vrei şi subvenţie,
Orice moliftă îţi place, fă acuma cum îţi spun,
Vezi tămâia care zace şi mai dă-i cu fum !

Bagă clopotul mai tare dacă vrei să mântuieşti,
Bagă-ţi limba în icoane dacă vrei să preaslăveşti !
Bagă clopotul mai tare dacă vrei s-o arzi divin,
Bagă-ţi capu-n pangar, bagă-ţi capu-n pelerin !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ