Moțiunea simplă pe Justiție va fi votată miercuri

| 13 sep, 09:24

Moțiunea simplă pe Justiție inițiată de PNL și USR și intitulată "PSD stăpânul justiției?! Chiar așa...", legată de modificările legilor Justiției, a fost dezbătută marți de deputați și va fi votată miercuri în plenul Camerei Deputaților.

"Prin această moțiune atragem atenția la întoarcerea la vechile metehne pesediste de pe vremea lui Adrian Năstase — Rodica Stănoiu, ceea ce dăunează intereselor României și interesului oamenilor. Vă solicităm să renunțați la politizarea justiției. Nu vă mai ocupați doar de interesele infractorilor, a celor cu probleme, iar dacă nu sunteți capabili să faceți lucrul acesta, cel puțin ministrul Justiției să plece", explica acest demers, săptămâna trecută, în plenul Camerei, liderul deputaților liberali, Raluca Turcan.

La dezbaterea de marți, deputatul PNL Cristina Trăilă a susținut că pachetul de propuneri pentru modificarea legilor Justiției creează un dezechilibru între cele trei puteri ale statului.

Ea i-a transmis ministrului Justiției, Tudorel Toader, să se ocupe de condițiile din închisori și, totodată, "să nu devină o unealtă a coaliției de guvernare folosită de Liviu Dragnea și prietenii săi în interese pur personale".

Deputatul USR Stelian Ion a apreciat că legile Justiției propuse de Tudorel Toader dau putere unui singur politician, respectiv ministrului de resort.

Stelian Ion a adăugat că mutarea Inspecției Judiciare din cadrul CSM la Ministerul Justiției constituie "o gravă încălcare" a independenței Justiției, creându-se "o formă de presiune și șantaj politic" la adresa judecătorilor și procurorilor, iar toți inspectorii judiciari vor fi numiți de ministrul de resort, numit și subordonat politic.

Reacția PSD a venit prin deputatul Florin Iordache, care a susținut că semnatarii moțiunii sunt "în criză de idei" și încearcă să ocupe timpul cu "teme false", considerând că, prin proiectul de modificare și completare, legile Justiției sunt "mai concise" și "mai clare".

Potrivit lui Iordache, moțiunea nu specifică în ce constă încălcarea principiilor independenței și inamovibilității magistraților și a statului democratic.

Cu privire la funcțiile de conducere din Ministerul Public, Florin Iordache a spus că modificările propuse de ministrul Justiției înlătură un control politic.

În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a respins acuzațiile de lipsă de transparență în inițiativa de modificare a legilor Justiției, subliniind că aceste schimbări se impuneau, având în vedere că legislația datează din 2004, dar și o solicitare de actualizare în domeniu venită în 2015 din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ministrul a arătat că, în continuare, proiectul de lege va urma circuitul de avizare la ministerele de linie și instituțiile avizatoare, după care îl va prezenta în Guvern, apoi va ajunge în Parlament spre dezbatere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ