Modificarea Constituţiei - despre problemele care nu ar trebui avute în vedere în dezbatere

| 06 iun, 2013

Dezbaterea noii Constituții pare să fi aprins imaginația parlamentarilor și nu numai. Zilnic aflăm din presă despre noi propuneri, care mai de care mai năstrușnice. Scopul unei constituții este să stabilească drepturile fundamentale ale cetățenilor statului și regulile politice generale.

 

Atunci când în legea fundamentală a statului sunt introduse prea multe prevederi, aceasta devine o povară pentru cetățeni și pentru sistemul de drept. Constituția trebuie să lase cetățeanului cât mai multe drepturi, nu să le îngrădească. Or multe dintre amendamentele propuse, chiar și cele ale Bisericii Ortodoxe, asta fac, limitează anumite drepturi.

Constituția, pentru a fi cât mai eficientă, trebuie să fie cât mai suplă. Ea conține direcția generală, în timp ce detaliile sunt lăsate în seama legilor organice, acestea fiind legi speciale care pot fi adoptate de Parlament doar dacă întrunesc majoritatea absolută a voturilor, adică jumătate plus unu din totalul parlamentarilor.

Multe dintre amendamentele propuse și dezbătute seara în talk-show-uri nu țin de Constituție, ci de aceste legi organice. Una
dintre aceste teme este cea a căsătoriei. BOR a propus ca legea fundamentală a României să conțină un articol în care să fie
specificat clar faptul că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie. În România în momentul de față căsătoria între
persoanele de același sex nu este legală, iar acest lucru nu este prevăzut de Constituție. Atunci de ce ar trebui introdusă?

Căsătoria este reglementată de Codul Civil și de cel al Familiei, și așa este și normal. În Constituție trebuie introduse doar acele teme care vor dăinui peste ani. O lege fundamnetală are valoare cu cât este modificată mai rar, iar acest lucru poate fi posibil doar dacă se lasă detaliile în seama legilor organice. De altfel, chiar textul constituțional prevede acest lucru.

Constituțiile României din 1866 și 1923, au fost la vremea lor printre cele mai moderne legi fundamentale din Europa. Dezbaterile de acum și amendamentele propuse de o parte a instituțiilor, printre care și BOR, fac ca România să ia calea Ungariei, care după modificările aduse în ultimii ani are una din cele mai puțin democratice legi fundamentale din Europa. De altfel, instituțiile europene nu s-au sfiit în a critica modificările aduse constituției maghiare de către Viktor Orban, una din aceste modificări vizând interzicerea căsătoriei între persoanele de același sex.

Nu vreau să ma înțelegeți greșit, nu militez pentru căsătoria între persoanele de același sex. Nu consider că societatea română este pregătită pentru așa ceva, iar în plus aceasta este poate ultima noastră problemă. În schimb, nu cred că este rolul unei constituții să reglementeze așa ceva.

Constituția nu trebuie să fie modificată în funcție de agenda media din perioada respectivă, în funcție de subiectele care adună
mai multe puncte de rating. Ea trebuie gândită atât pentru prezent, dar mai ales pentru viitor. Constituția nu poate fi modificată cu una cu două, de aceea este foarte important ca textul său să treacă de proba timpului, să poată sta la baza societății de azi și de mâine și să împiedice abuzurile împotriva cetățenilor săi. Acesta este rolul unei constituții!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ